”Ilmastonmuutoksen ratkaisun avaimet tämän sukupolven käsissä”

Kesän voimallinen hellejakso sai monet miettimään, onko tämä nyt ilmastonmuutoksen aiheuttamaa. Tätä kysyi myös arkkipiispa Tapio Luoma Petteri Taalakselta SuomiAreenan piispan iltahetkessä Keski-Porin kirkossa. Taalas on YK:n alaisen Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri.
”Jokaista sään vaihtelua ei pidä tulkita ilmastonmuutoksen aiheuttamaksi, mutta ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä”, totesi Taalas.
Ilmastoennusteiden mukaan lämpötila nousee, kuivuusjaksot lisääntyvät ja rankkasateet voimistuvat. Vaikeutuneet elinolosuhteet ovat haaste myös vakiintuneiden yhteiskuntien vakaudelle. Ilmastopakolaisten määrä nousee ennen kokemattomiin lukuihin.
Kirkoilla rooli ohjata keskustelua
Ilmasto-ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan monen tason toimia, ja niitä etsitäänkin nyt valtioiden tasolla, maakunta- ja kuntatasolla sekä yrityksissä. Myös kirkoilla Taalas näkee globaalisti roolin ilmastonmuutoksen torjunnassa.
”Perinteisestihän kirkko on ollut eräänlainen moraalinen selkäranka. Sillä on rooli puhua näistäkin asioista ja ohjata tätä keskustelua. Monet kirkkokunnat jo näin tekevätkin, niin paavi kuin protestanttiset päämiehetkin.”
Taalas näkee ilmastonmuutoksen ja kirkon yhteyden myös raamatullisesti perusteltuna: ”Meidät on luotu viljelemään ja varjelemaan tätä maailmaa.”
Arkkipiispa kertoi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon laatineen kymmenen vuotta sitten oman ilmasto-ohjelmansa. Nyt tekeillä on uusi energia- ja ilmastostrategia, joka valmistuu vuoden 2019 alkupuoliskolla. Kirkko etsii uusia käytännön toimia, jolla omat päästöt saadaan vähenemään.
Ihmisen vaikutus suuri
Tieteellisesti näyttö ihmisen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen on varsin kiistaton. Aikanaan monet tahot pyrkivät kyseenalaistamaan ilmastotieteen tulokset, mutta tämän Taalas sanoo olevan jo poistuva ongelma.
Hänen mukaansa ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvitaan useita keinoja mm. energiantuotantoon, liikkumiseen ja ruoantuotantoon. Patenttiratkaisua ei ole. Pohjoismaiden hän sanoo olevan hyvä esimerkki muulle maailmalle: päästöt ovat vähentyneet, ja samalla on saatu aikaiseksi talouskasvua.
Kansainvälisen organisaation pääsihteerinä Taalas tekee yhteistyötä myös niiden maiden kanssa, jotka tällä hetkellä kaikkein eniten kärsivät ilmastonmuutoksen kielteisistä vaikutuksista. Siitä huolimatta hän on optimisinen ja uskoo ratkaisun mahdollisuuteen.
”Avaimet ovat käsissämme, mutta ratkaisujen tekemisellä on kiire”, hän viestitti.
Taalas siteerasi Barack Obamaa, joka totesi nykysukupolven olevan ensimmäinen, joka tiedostaa asian ja viimeinen, joka voi tämän ongelman ratkaista. Joidenkin arvioiden mukaan ihmiskunnalla on 20 vuotta aikaa hillitä ilmastonmuutosta.
Tulevat sukupolvet maksavat hinnan kulutuksesta
Arkkipiispa johdatti keskustelun myös yksittäisen ihmisen tasolle. Kuinka pitkälle ilmastonmuutoksessa on kyse ahneudesta?
Yksilön syyllisyyttä ja ilmastoahdistusta Taalas ei halua lisätä, mutta muistuttaa, että omia valintoja on jokaisen mahdollista tehdä. Näitä ovat vaikkapa maalämpö, sähköauto ja kotimainen kasvispainotteinen ruoka.
Kirkon lailla Taalas näkee kohtuullisuuden ja vastuullisuuden ratkaisun avaimina. Hän muistutti, että ilmastonmuutos on ennen kaikkea pitkän aikavälin keskeinen vastuukysymys: tulevat sukupolvet maksavat hinnan siitä, mitä nyt kulutamme.
Taalas uskoo vastuullisen mielihyvän tunteen olevan ihmiselle tärkeä: perimmäinen mielihyvän lähde syntyykin siitä, että maailma jätetään tuleville sukupolville hyvässä kunnossa.
Myös kiitollisuus on Taalakselle tärkeä näkökulma.
”Elämme harvinaisella planeetalla, jolla on ilmakehä, oikea etäisyys auringosta ja vettä. Mistään ei maailmankaikkeudesta tällaista toista ole löytynyt. Olen kiitollinen, että saan tällä planeetalla elää.”