Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokouksessa nuoria mukana aikaisempaa enemmän

Tuomo Mäkelä on yksi kirkon delegaateista, joka osallistuu alkukesällä Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokoukseen Serbiassa. Nuorta teologian opiskelijaa kiinnostaa, kuinka yhteys ja ymmärrys näkyvät konkreettisesti kirkkojen välisessä yhteistyössä.
Harva teologian opiskelija tietää jo opintojensa alkuvaiheessa, mihin aikoo opiskeluissaan syventyä. Toisen vuoden teologian opiskelijalle Tuomo Mäkelälle sen sijaan suuntaus on ollut alusta lähtien selvä. Käytännön ekumeeninen työ on teologista työsarkaa, joka kiehtoo Mäkelää.
”Ekumeniassa tarkastellaan uskonnollista maailmaa ja eri kirkkokuntia globaalisti eikä keskitytä vain esimerkiksi luterilaiseen näkökulmaan. Ekumenia rikastuttaa omaa elämää, koska se altistaa uusille asioille. Henkilökohtaisesti sen voi kokea niin, että on uskallusta ja mielenkiintoa tutustua eri kirkkokuntiin, toisiin kristittyihin, kirkollisiin perinteisiin ja keskustella rakkaudellisesti asioista toisten osapuolten kanssa. Mielestäni se on loputon seikkailu.”
Yleiskokouksessa enemmän alle 30-vuotiaita kuin koskaan aikaisemmin
25-vuotiaalle Mäkelälle ekumenia on tullut tutuksi Euroopan ekumeenisen nuorisoneuvoston (Ecumenical Youth Council of Europe, EYCE) toiminnan kautta sekä Suomen Ekumeenisen Neuvoston Ketko-kurssilla. Ketko kouluttaa eri-ikäisiä henkilöitä ekumeniaan kansallisesti ja kansainvälisesti.
Mäkelä, joka toimii Joensuun Ketko-kurssin sihteerinä, ekumenia on teologisesti ja yhteiskunnallisesti se ”ykkösmielenkiinnon kohde”. Kun Mäkelää pyydettiin kirkon nuorisodelegaatiksi Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokoukseen, ei hänen tarvinnut kauaa tarjousta miettiä.
Mäkelä on yksi neljästä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon delegaatista. Yhteensä Suomesta osallistuu toukokuun lopulla alkavaan yleiskokoukseen 30 osallistujaa. Novi Sadin yleiskokoukseen lähtee aikaisempaa enemmän stuertteja eli alle 30-vuotiaita kokousavustajia. Tällä halutaan vahvistaa nuorten äänien kuulumista ekumeenisessa päätöksenteossa. Delegaattina Mäkelä pääsee läheltä seuraamaan, kuinka käytännön ekumeniassa eri kirkkokuntiin kuuluvien kristittyjen välinen yhteistyö toimii.
Ekumenia rakkaudellisena yhteistyönä yli kirkkorajojen
Ekumenialla tarkoitetaan pirstaleisen kristikunnan keskinäisen yhteyden vahvistamista. Euroopan kirkkojen konferenssi on yhteiselin, johon kuuluu 116 jäsenkirkkoa kaikista Euroopan maista. Viiden vuoden välein järjestettävän yleiskokouksen teemana on tänä vuonna ”Te olette minun todistajiani” (Apostolien teot 1:8). Mäkelälle se tarkoittaa ennen kaikkea rakkaudellisen yhteistyön korostamista.
”Ymmärrän teeman laajasti siten, että Kristuksen todistajina me olemme kaikki yhdessä. Minulle ekumenia tarkoittaa yhteyttä, ymmärrystä ja dialogia eri kristittyjen ja kirkkojen välillä, rakkaudellista yhteistyötä.”
Näkee ekumenian roolin muuttuvan yhteiskunnallisesti merkityksellisemmäksi
Tänä vuonna yleiskokouksessa pohditaan oikeudenmukaisuuden, vieraanvaraisuuden ja todistuksen kysymyksiä Euroopan tulevaisuuden näkökulmista. Itä-Suomen yliopiston läntisen teologian opiskelijalla Mäkelällä on selkeä näkemys siitä, mikä on ekumenian rooli Euroopan tulevaisuudessa.
”Koen ehdottomasti, että ekumeenisen liikkeen asema tulee tärkeämmäksi ja ajankohtaisemmaksi Euroopan tasolla. Tämä johtuu alati globaalistuvasta maailmasta, globaaleista kriiseistä, joihin eri kirkot ottavat kantaa julkisuudessa ja haluavat tuoda oman positiivisen vaikutuksensa maailmanlaajuisiin asioihin. ”
Euroopan kirkkojen konferenssi (Conference of European Churches, CEC) on ekumeeninen protestanttisten, ortodoksisten, anglikaanisten ja vanhakatolisten kirkkojen yhteiselin, joka pyrkii edistämään kirkkojen yhteyttä, rauhaa ja ihmisoikeuksia Euroopassa.
Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokous pidetään 31.5.–6.6.2018 Novi Sadissa Serbiassa.
Kokousta voi seurata striiminäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.