Sata vuotta ekumeniaa

Tänä vuonna on kulunut sata vuotta siitä, kun professori Arthur Hjelt käynnisti Ruotsin arkkipiispa Nathan Söderblomin innoittamana World Alliance -liikkeen suomalaisen osaston toiminnan vuonna 1917. Historian kuluessa osaston nimi on muuttunut ja toiminta laajentunut. Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on yksi maailman vanhimmista kansallisista neuvostoista.
Tavoitteena on kristittyjen keskinäinen yhteys
Ekumenian lähtökohta on yhteydessä ja rakkaudessa, joka on Jumalan elämää antava lahja. Yhteys Jumalaan yhdistää kaikki kristityt. Kristittyjen ykseys on sekä uskon että elämän yhteyttä.
Kristittyjen yhteys on myös rukouksen ja työn kohde. Työ kristittyjen yhteyden ja Kristuksen kirkon ykseyden puolesta perustuu Jeesuksen rukoukseen:
Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut. (Joh. 17:21)
”Kuluvan vuoden aikana ekumeenisen liikkeen merkittäviä symboleita ovat olleet muun muassa reformaation 500-vuotisen historian tarkasteleminen ekumeenisista lähtökohdista käsin”, toteaa SEN:n pääsihteeri Mari-Anna Auvinen.
”Vuonna 2016 Lundissa vietetty yhteinen rukoushetki katolisen ja luterilaisten kirkkojen kanssa ja paavi Franciscuksen osallistuminen tähän tapahtumaan oli historiallinen. Se, mikä meitä yhdistää, on enemmän kuin erottavat rajaseinät. Kirkkojen työ ykseyden näkyväksi tekemiseksi ja ihmisarvon puolesta toimiminen ovat kristillisen kirkon näkyvää työtä maailmassa,” hän jatkaa.
Ekumenia on toimintaa, johon kirkot ja kristilliset yhteisöt osallistuvat omista tunnustuksistaan käsin. SEN toimivien kirkkojen, kristillisten yhteisöjen ja seurakuntien yhteistyöelin. SEN:n jäsenkunnan muodostavat 11 jäsenkirkkoa, viisi tarkkailijakirkkoa ja 23 kumppanuusjärjestöä.
SEN on sekä keskustelufoorumi, toimeenpaneva järjestö että asiantuntijaelin. Toiminnan tavoitteena on, että kirkot ja kristilliset yhteisöt tukevat kristittyjen ykseyttä. Pyrkimyksenä on myös kirkkojen yhteisen äänen vahvistaminen yhteiskunnassa. Neuvoston toimintaa ohjaavat kaksi keskeistä periaatetta: kristillinen todistus rakkautena ja kristittyjen yhteytenä sekä yhteinen työskentely luomakunnan ja ihmisarvon puolesta.
Neuvoston korkein päättävä elin on kaksi kertaa vuodessa kokoontuva yleiskokous, jossa jäsen- ja tarkkailijakirkoilla sekä kumppanuusjärjestöillä on edustajat. Toimeenpanevana elimenä on yleiskokouksen valitsema hallitus. Työtä johtaa pääsihteeri yhteistyössä toimiston henkilökunnan kanssa. Jaostot ja työryhmät ovat niin ikään tärkeä osa ekumenian edistämistä.
Jaostot:
• Kasvatusasioiden jaosto
• Lapsi- ja nuorisotyön jaosto
• Paikallisekumenian jaosto
• Teologisen ja opillisen keskustelun jaosto
• Yhdenvertaisuusjaosto
• Yhteiskunnallisten kysymysten jaosto
• Sektionen för finlandssvensk ekumenik
Juhlapäivää vietetään 15.10.
Satavuotiasta ekumeniaa juhlitaan 15. lokakuuta. Päivä käynnistyy kello 10 ekumeenisella jumalanpalveluksella Helsingin tuomiokirkossa, minkä jälkeen juhlinta jatkuu kirkkokahveilla tuomiokirkon kryptassa. Illalla kello 19 on ekumeeninen juhlakonserttikonsertti Uspenskin katedraalissa.