Hyppää sisältöön

Tips för att komma ut ur ensamhet 

Att erkänna känslan av ensamhet är inte alltid lätt. Man behöver inte ha många vänner för att må bra. För de flesta räcker det om man har någon vän man känner att man kan prata med ifall man vill. Här får du några konkreta tips för att komma ut ur ensamheten och också för att få en starkare psykisk hälsa.
 

 • Delta i någon kurs eller ungdomsgrupp som du tycker verkar rolig och intresserar dig.
   
 • Kan du bli frivillig medarbetare i någon förening, till exempel Röda korset eller i din församling. Många frivilliguppgifter kan du hitta på frivilligarbete.fi (en del av infon är på finska). Församlingen där du bor kan du hitta här: https://evl.fi/forsamlingar 
   
 • Skriv ett meddelande till någon gammal bekant via sociala medier
   
 • Försök hitta någon person du kan berätta åt att du känner dig ensam. Kan det vara någon du bor med? Farmor/mormor? En lärare? Kuratorn på skolan? Det är inte lätt, men att berätta för någon hur du känner kan vara till hjälp. Det finns också flera stödtjänster på webben för dig som är ung. Till exempel chatten Ärligt talat, Mielis kristelefon och kyrkans ungdomschatt
   
 • Se positivt på världen. Börja varje morgon med att tänka något gott om dig själv när du ser dig i spegeln. Du är värdefull. (Obs, det är inte ett skämt).
   
 • Gör saker som får dig att må bra: se på en roligt TV serie, roliga klipp på YouTube, lyssna på musik som du tycker om... Sluta följa sådant på sociala medier som gör att du mår dåligt. Att slöscrolla i flödet hjälper också sällan en att må bättre.
   
 • Gå ut i skogen, ut i naturen till något ställe som är fint. Vi människor mår bra av att röra på oss och att vara ute i naturen.

Kyrkans ungdomschatt finns till för dig 


Vi i kyrkans ungdomschatt vill uppmuntra dig att våga ta kontakt med någon. Ibland hjälper det att sätta ord på sin situation.

Nu under mars månad har ungdomschatten extra länge öppet. Chatten är öppen måndag till torsdag kl. 19-23. 
Titta in om du vill prata med någon. Gå till chatten.


I ungdomschatten här på sidan får du prata om det du vill. Det som tynger dig, t.ex. om du är ensam, eller det som du är glad över. De som svarar är vuxna och utbildade för uppgiften. Du är själv helt anonym.  Till chatten

Det finns också flera stödtjänster på webben för dig som är ung. Till exempel chatten Ärligt talat, Skuggsidan och Mielis kristelefon.