Hyppää sisältöön

Traditioner omkullkastas

Osäkerhet är stressande för oss människor. Förutsägbarhet och möjlighet att påverka däremot, får oss att må bra. 

Tidigare har enskilda familjer eller släkter kunnat få sina ritualer kullkastade av skilsmässor, död och sjukdom. Men nu står hela världen inför en situation med stor osäkerhet. I de samhällen där julen är en högtid står vi nu alla tillsammans inför osäkerhet, ”hur blir det om någon sitter i karantän?”, ”vågar vi fira med morfar han är över 90 år och har diabetes?”. Det blir tydligare än någonsin vad det innebär att vara människa, vi sitter alla i samma båt, även om endel har en lyxhytt och andra är under bildäck.

Det finns mycket vi kan göra för att underlätta läget. Som alla kriser innebär också den här situationen en möjlighet att stärka kontakten till varandra och växa. Vi har hela tiden en möjlighet att välja hur vi förhåller oss till oss själva och varandra.

Acceptera att corona innebär osäkerhetFamilj firar jul med ett par via dator

När vi vågar möta verkligheten som den är, har vi större möjlighet att acceptera att det inte finns några enkla svar. Varken vi själv eller någon annan kan ha kontroll just nu. Vi påverkas alla på vårt individuella sätt av osäkerheten. Att acceptera läget gör det mer möjligt att vara flexibla, öppna för varandras behov och barmhärtigare mot oss själva och andra.

När vi befinner oss mitt i en kris är det normalt att vi också vill förneka att det alls är någonting på gång. Vi har ett behov av att låtsas att allt är som förr, och vill kanske t.ex. inte använda mask. Om vi vågar prata och berätta för varandra vad som rör sig inom oss blir allt normaliserat, allmänmänskligt. Att normalisera situationen hjälper oss att agera förnuftigt. 

Julen närmar sig:
Berätta för varandra vilka känslor julen väcker och vilka traditioner som är viktigaste för dig?  

Hjälp varandra att vara flexibla och kreativa

Det enda vi kan vara säkra på är att allt förändras. Nu är en tid att pröva på nya sätt att fira.Det är lika tillåtet att känna lättnad över att inte behöva fortsätta traditioner som känts betungande, som att sörja att julottan med farmor inte blir av.

Våra hjärnor hamnar lätt i hotläge då vi stöter på osäkerhet och oförutsedda situationer. Genom att veta var vi har varandra inom familjen och genom att se till att kontakten mellan oss är öppen och medkännande hjälper vi varandra att tackla situationer kreativt och flexibelt.

Det är viktigt att vi vuxna vet vad vi tänker och är trygga med det. Sedan kan vi involvera barnen på ett sätt som passar deras ålder. Julen är ofta en situation då vi kan bli medvetna om hur olika våra ursprungsfamiljer har varit. Vi kan hjälpas åt att skapa den egna modellen och sen först ta in släktingarna i diskussionen. Om vi lever i en ombildad familj har ni ännu fler delar att ta ställning till men proceduren är den samma.