Hyppää sisältöön

Vad säger jag till den som sörjer?

Det kan vara svårt att hitta ord inför sorgen och döden. Det kan kännas främmande att inte veta vad man ska säga. Det kan också kännas skrämmande att möta någon som sörjer och att påminnas om att människor kan dö. Det är okej att känna så.

Men du hjälper den som sörjer genom att stå ut med vilsenheten och obehaget en stund och säga något. Vad du säger är inte så noga. Det brukar nog höras mellan raderna när någon bryr sig om en.

När vi sågs några månader senare ursäkta hon sig för att hon sagt ”gratulerar” i stället för ”jag beklagar” när vi sågs sist. Jag hade inget minne av det. Jag kom bara ihåg att det kändes bra att träffa henne. – Ulla-Maj 

Här är några förslag på vad du kan säga när man möter någon som sörjer:

"Jag tar del i sorgen” är ett sätt att visa att man känns vid någons sorg. En annan traditionell hälsing är: ”Jag beklagar din förlust.”

Om det känns bra kan du också säga det vardagligare: ”Jag hörde den sorgliga nyheten. Jag är ledsen för din skull. Finns det något jag kan göra för dig?”

Om man inte kan mötas personligen kan man också visa att man bryr sig genom att skicka ett kort, en blomma eller ett textmeddelande. Se fler tips, Svenska kyrkans Första hjälp vid sorg (öppnas i ny flik)Öppna länk i ny flik.

Det som gjorde ont var när en bekant gick över till andra sidan gatan, när han såg att jag kom emot. Som om sorg skulle vara en smittsam sjukdom. – Mikael