Hyppää sisältöön

Våren 2020 blev inte som vi tänkte oss

Coronasituationen våren 2020 har fört med sig förändringar till vår allas vardag. Vi är alla mer eller mindre fysiskt isolerade, vi kan inte besöka dem vi brukar hälsa på och de flesta barn har hemundervisning. 

Bordsdiskussionerna hemma kretsar kring Corona, vi har restriktioner för att skydda varandra och oss själva. Vi utesluts från gemenskapen och får inte delta i tillställningar. Det här kan skapa känsla av utanförskap, en känsla många av oss har i dagens läge.

Många känslor

Situationen innebär känslor och funderingar. I slutet av februari anade vi inte att vår vardag skulle se ut som den gör idag. I början av mars förnekade vi ännu coronaviruset. Vi levde i tanken att  det inte kommer att drabba oss, men så småningom insåg vi att vi stod mitt i en annorlunda vardag med andra utmaningar.

Nu kunde vi inte mer förneka situationen så vi sköt upp våra planer. Vi tänkte oss att om några veckor så fixar vi det, men insåg ganska fort att så var inte fallet. Planerna skjuts fram utan konkret tidtabell. 

Känslor som arg, besviken och likgiltig växer fram, men också kamratstöd och omsorg.  Vi har accepterat situationen, vi kan inget annat, vi åker berg och dalbana i känslolivet.

Så stanna upp fråga och fråga: hur mår jag?

Styrkan i mänskligheten är omsorg om varandra och kunskapen att kunna anpassa sig till stunden. 

Hur sörja och visa omsorg på distans?

På de här sidorna lyfter vi fram texter som vi hoppas att ger stöd i coronasituationen. Här finns till exempel konkret material som kan hjälpa dig dig som inte får delta i en begravning på grund av de fysiska begränsningarna. Men också berättelser om att inte kunna besöka sin nära anhörig på sjukhuset och andra texter som visar på att du inte är ensam i din situation. Vi har också valt att länka till artiklar på andra webbplatser som handlar om tankar under coronasituationen.

 

Påsklilja, snigel, grönska