Hyppää sisältöön

Sorg utan grav

Alla har inte en grav att gå till. Man kanske inte själv bor där den eller de man sörjer har sin grav, eller kanske man inte vet var den graven ligger.

Minnessten

De allra flesta gravgårdar har en minnessten för människor som är begravda på annan ort. Ofta finns också en minnessten för de som förlorats i krig. Vid de stenarna får vem som helst lägga sitt ljus. Om du vill veta vilka alternativ det finns för dig i din närhet så kan du fråga på närmsta pastorskansli.

Dela sorgen med andra

Du kan dela ett foto av ditt ljus i sociala medier och dela din sorg med andra digitalt

Att dela sorg på sociala median är vardag för många yngre. Via oliak kanaler kan vi hitta kamratstöd och gemenskap i vår situation. För många känns det lättare att dela sorgen via sociala median än att vara fysiskt nära.  På sociala median kan du också vara anonym men samtidigt personlig i din sorgeberättelse. Sorgen upplevs ofta lättare om vi delar den med varandra i form av bilder och berättelser. 

Det kan kännas bra att dela sin saknad med andra. Om du vill kan du ta ett foto av ditt ljus där du tänder det, hemma, vid minnesstenen eller vid graven om du har en grav att gå till. Dela fotot och berätta vem du minns i sociala medier . Använd hashtaggen #jagtänderljus. Då vi ser varandras ljus, varandras saknad och minnen kan vi ge kraft och hopp åt varandra. Vi bygger en virtuell ljuskedja tillsammans.

Tänder ett ljus till minnet av mina föräldrar och alla andra släktingar och vänner som gått i förväg. #jagtänderljus

Bild av minnessten
Foto: Sanna Krook