Hyppää sisältöön

Pyhiinvaellus on matka

Perinteisesti pyhiinvaellus on matka, johonkin pyhänä pidettyyn paikkaan.

Eri kulttuureissa ja uskonnoissa on useita keskeisiä pyhiinvaelluskohteita. Ne ovat usein pyhiä kaupunkeja tai muita pyhiä paikkoja. Kristinuskossa tärkeitä pyhiinvaelluskohteita ovat esimerkiksi Rooma, Jerusalem ja Santiago de Compostela. Pyhiinvaellus on tärkeä ilmiö, sillä miljoonat ihmiset matkustavat vuosittain erilaisille pyhiinvaelluskohteille. Luterilaiselle vaeltajalle pyhiinvaellus on ruumiin rukousta, hengellisen elämän hoitamista ja hengittämistä Jumalan tahdissa. Se on myös oman uskon ilmaisemista. Läheskään aina pyhiinvaellusta ei tehdä suoraan uskonnollisista syistä. Motiivina voi olla irtioton kaipuu, itsensä haastaminen ja omien rajojen kokeileminen, lupauksen täyttäminen, vaeltaminen luonnossa tai kiinnostus kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. Pyhiinvaellukseen kuitenkin aina liittyy merkityksen etsintä, ihmettely ja pyhyyden äärelle asettuminen. Hengellinen ja henkinen ulottuvuus saattaa aueta pitkään vasta matkan jälkeenkin. Kokemus on vahvasti kokonaisvaltainen. Fyysisen kulkemisen lisäksi pyhiinvaellus on aina syvyyssuunnassa tehty matka. Huomattavaa on, ettei matkan pituus ole tärkeintä. Pyhiinvaellusta voi tehdä esimerkiksi labyrinttiä kulkien, ikonin tai muun taideteoksen äärellä tai kulkemalla muutaman tunnin vaelluksen useiden viikkojen matkan sijaan. 

Metsäpolulla pyöräilijät taluttavat pyöriä. Aurinko paistaa, alkukesä.

Pyhiinvaellus kiinnostaa ihmisiä entistä enemmän. Ihmiset etsivät merkityksellisyyttä, aitoja elämyksiä sekä pyhyyttä. Viime vuonna Espanjan tunnetulle Santiago de Compostelan vaellukselle osallistui 350 000 vaeltajaa. Pyhiinvaelluksia tehdään yhä enemmän myös Trondheimiin Pyhän Olavin muiston kunniaksi. Ruotsissa ja Norjassa on nykyisin 5 000 kilometriä pyhiinvaellusreittejä. Globaalisti voidaan puhua pyhiinvaelluksen uudesta tulemisesta.

Nykyaikana pyhiinvaellukselle voi lähteä kuitenkin monista eri syistä, joita ovat esimerkiksi kiinnostus kulttuurihistoriallisia kohteita kohtaan, halu ottaa irtiotto arjesta ja hiljentyä luonnon keskellä. Liikunta, matkailu ja turismi liittyvät pyhiinvaelluksiin yhtä lailla kuin hengelliset tai henkisetkin motiivit. Reitit tarjoavat kulkijoille luontoelämyksiä ja tarinoita historiasta. Pyhiinvaelluksen kuitenkin erottaa tavallisesta vaelluksesta juuri hengellinen tai henkinen ulottuvuus, jonka vaeltaja itse määrittelee.

"Pyhiinvaellus on enemmän kuin mikä tahansa vaellus, mutta toisaalta mistä tahansa vaelluksesta voi tehdä pyhiinvaelluksen."                                                                                                                                                                 Kalle Elonheimo

Kaksi vaeltajaa kulkemassa eteenpäin, vanha punamultainen rakennus oikealla. Kaunis alkukesän päivä.

 

Lähteinä mm. Kati Jansa Pyhiinvaellus, Kalle Elonheimo Pieni pyhiinvaelluskirja, Pyhän Olavin merireittien sivut.

Etualalla suuri puinen risti, taka-alalla jokimaisema ja kolme pyöräilijää.
Kuva: Jussi Vierimaa