Hyppää sisältöön

Pyhiinvaelluskeskus

 

Pyhiinvaelluskeskus jatkaa Turun tuomiokirkossa

Kuva: Aleksi Saariranta
Kuva: Aleksi Saariranta

Pyhiinvaellustoiminnan ohjausryhmä on kokoontunut 1.9. ja kesän hyvien kokemusten sekä kannustavan palautteen perusteella keskuksen toimintaa on päätetty jatkaa Turun tuomiokirkon pormestarin kuorissa. 
Pyhiinvaelluskeskus on avoinna ja tutustuttavissa tuomiokirkon aukioloaikoina ma-su 9-18. Kevään aikana henkilökuntaa on paikalla aina keskiviikkoisin klo 12-18. 

Kiitos kaikille kesän kävijöille! Nähdään keskuksessa ja vaelluksilla jatkossakin!

 

Suomen ensimmäinen pyhiinvaelluskeskus avautui Turun tuomiokirkossa

Kuva: Aleksi Saariranta

Suomen ensimmäinen pyhiinvaelluskeskus avautui Turun tuomiokirkossa kesäkuun ensimmäinen päivä. Keskuksen avasivat Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola ja Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen. ”Ihmisen elämä on pitkä kotimatka. Jokainen matkan alku muistuttaa kaiken alusta ja matkan loppu perille pääsemisestä, kotiin paluusta. Toivon, että tämä pyhiinvaelluskeskus on erilaisten elämänmatkalaisten koti ja turvasatama. Olkoon tämä lähtöpiste erilaisille matkoille lähiseudun kauniille ja historiallisille paikoille sekä matkalle omaan sisimpään.”, Leppänen kannusti avajaispuheenvuorossaan.

Kuva: Aleksi Saariranta

Avajaispäivänä keskuksessa vierailivat Turun kaupungin, ev.lut. kirkon, paikallisten pyhiinvaellusverkostojen edustajat, palveluiden tuottajia sekä keskuksesta muuten kiinnostuneita. Turun tuomiokirkossa kävi tasainen pieni virta ihmisiä. Kesältä etsitään mahdollisuutta juhlistaa keskuksen avaamista isommalla joukolla yhteistyökumppaneiden, pyhiinvaellusverkostojen ja vaeltajien kesken. 

Pyhiinvaelluskeskuksessa voi saada tietoa pyhiinvaellusreiteistä, levähtää, tavata ihmisiä, lukea kirjoja ja hiljentyä. Kesän mittaan pyhiinvaelluskeskuksessa järjestetään myös pyhiinvaellusklinikkoja, joissa kokeneet pyhiinvaeltajat antavat neuvoja ja jakavat omia tarinoitaan pyhiinvaellukselle lähteville. Pyhiinvaelluskeskuksessa on myös myynnissä muutamia käsityötuotteita, kuten pyhiinvaellussauvoja, tuubihuiveja, koruja ja juomapulloja.

Kuva: Aleksi Saariranta

Keskus palvelee erilaisia vaeltajia Tuomiokirkon aukioloaikoina ma-su klo 9-18 aina elokuun loppuun asti. Pyhiinvaelluskeskuksen henkilökunta on tavattavissa keskuksessa keskiviikosta lauantaihin.

 

Pyhiinvaelluskeskus aukeaa 1.6.2021 klo 12

Kuva: Karoliina Haapalehto

Kesän ajaksi Turun tuomiokirkon Pormestarin kappeliin rakennettu pop-up-pyhiinvaelluskeskus aukeaa kesäkuun ensimmäisenä päivänä. 

Keskuksen avaavat Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen ja Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola pienen joukon läsnä ollessa. Kokoontumisrajoitusten vuoksi isommille avajaisjuhlille etsitään vaihtoehtoista päivää kesän edetessä. 

”Suomen ensimmäinen pyhiinvaelluskeskus on tärkeä avaus. Sillä liitytään Euroopan muiden pyhiinvaelluskeskusten verkostoon. Myös matkailun trendit, kestävä ja kohtuullinen matkailu, toteutuvat pyhiinvaelluksella”, Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen toteaa. 

”Pyhiinvaellus tarjoaa elämyksiä erilaisille kohderyhmille. Perinteisen henkisen matkan lisäksi pyhiinvaellukselle voi houkutella reitin tarjoamat tarinat, kohteiden kulttuurihistoria tai vaikka luonnossa liikkuminen ja reittien upeat maisemat. Pop-up-keskus palvelee kaikkia näitä asiakkaita ovat he sitten alueen asukkaita tai matkailijoita”, Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola jatkaa.  

Tuomiokirkossa järjestetään pyhiinvaellusaiheista ohjelmaa keskuksen ensimmäisenä aukiolopäivänä klo 12 alkaen koronarajoitusten puitteissa. Kulttuurituottaja Larissa Riihihuhta johdattaa päivän aikana muutamaan kertaan vierailijoita mielikuvamatkalle Aurajoen pyhiinvaellusten Pietarin polulle. Vierailija voi sukeltaa myös keskiajan pyhiinvaeltajien Pietarin ja Helenan tarinoihin. Pietari tekee pyhiinvaellusmatkaa 1450-luvulla Turun tuomiokirkolta Hämeen Härkätietä pitkin kohti Hattulan Pyhän Ristin kirkkoa. Pietarin tarinaa elävöittää arkeologi, tietokirjailija Ilari Aalto. Helenan roolissa toimii Puolalan koulun musiikkiluokkalainen Vilja Vaittinen.  
 
Keskuksesta löytyy monipuolisesti tietoa pyhiinvaelluksesta, suomalaisista pyhiinvaellusreiteistä ja palveluista reittien varrella. Keskuksen pienestä puodista voi ostaa muutamia käsitöitä ja pyhiinvaellustuotteita. Kaarinalaisen Sirokorun Itämerisarjan simpukkakorut on valmistettu päästöttömästi ja myrkyttömästi ekohopeasta. Pyhiinvaellussauvat ovat nauvolaista käsityötä ja arkkitehti, pyhiinvaellusaktiivi Aaro Söderlundin sorvaamat. Avajaispäivänä Söderlund kertoo sauvojen ja pyhiinvaelluksen tarinaa. 
 
Keskuksen lisäksi muullakin Tuomiokirkossa tapahtuu. Kijkin kappelissa tehdään pientä pyhiinvaellusmatkaa ikonimaalausnäytöksen kautta. Ikonimaalauksen hidasta etenemistä voi seurata ja ikonimaalareita voi halutessaan jututtaa. Tuomiokirkossa tasatunnein soi ulkomaillakin tunnetun suomalaisklavikordistin Anna Maria McElwain soittama hiljainen ja hienostunut klavikordimusiikki, joka kutsuu hiljentymään ja hidastamaan kaupungin hulinasta. Tahtia voi myös hidastaa kulkemalla kirkkosalin labyrinttiä, jatulintarhaa, pitkin. 
 

Lue koko tiedote täältä.

 

Pop-up-pyhiinvaelluskeskus kesäksi Turun tuomiokirkkoon

Kuvaaja: Elina Helkala
Kuva: Elina Helkala

Kesäksi Turun tuomiokirkon yksi kappeleista, Pormestarin kuori, muuntuu pop-up-pyhiinvaelluskeskukseksi. Keskukseen kootaan monipuolisesti tietoa pyhiinvaelluksesta, suomalaisista reiteistä ja palveluista reittien varrella. Sinne voi tulla viipymään ja viihtymään yhdessä tai yksin. Se toimii myös henkilökohtaisen hiljentymisen paikkana. Tapahtumia ja tilaisuuksia tuotetaan yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Tuomiokirkon kivijalan Domcafé toimii kahvilayhteistyössä ja isompaan nälkään syötävää löytyy muun muassa Kirkkopuiston terassin ravintoloista.

Kesän pop-up-keskuksessa kartutetaan kokemusta ja kerätään tietoa, joiden avulla luodaan Turkuun Suomen ensimmäinen pysyvä pyhiinvaelluskeskus. Työtä sen hyväksi tehdään Turun kaupungin ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon yhteistyöhankkeessa laajan yhteistyöverkoston kanssa. 

Turku on luonteva paikka keskukselle, sillä Turku Suomen vanhimpana kaupunkina on keskeinen kulttuurikaupunki, Turkuun risteää useampi pitkä pyhiinvaellusreitti ja Turun tuomiokirkko on ollut jo vuosisatojen ajan merkittävä pyhiinvaelluskohde. Keskuksesta tulee pyhiinvaeltajien, matkailijoiden, eri verkostojen, eri-ikäisten kaupunkilaisten ja kaikkein asiasta kiinnostuneiden yhteinen kohtaamispaikka. 

Pop-up-keskus aukeaa kesäkuun alussa ja sinne voi tulla tutustumaan aina Turun tuomiokirkon aukioloaikoina maanantaista sunnuntaihin klo 9-18. Keskuksessa palvelee myös infohenkilö osan viikosta.

Tarkemmat tiedot keskuksesta ja keskuksen palveluista kerätään näille sivuille kevään aikana.

TIEDOTE julkaistu 15.4.2021 Pop-up-pyhiinvaelluskeskus kesäksi Turun tuomiokirkkoon

 

 

Avoinna:

Ma-Su klo 9-18

Henkilökuntaa paikalla:

Ke klo 12-18