Hyppää sisältöön

Pyhiinvaellusten Suomi

"Otan yhden askelen kerrallaan ja pääsen perille."                                                                                                             Anna-Maija Raittila                                                                                                         

Tervetuloa Pyhiinvaellus Suomen sivuille. Näillä sivuilla kerrotaan suomalaisista pyhiinvaelluksista, tehdään erilaisia reittejä ja yhteisiä vaelluksia tunnetuksi sekä viestitään 1.6.2021 avautuneen pyhiinvaelluskeskuksen ajankohtaisista asioista. Sivuille kootaan tietoa jatkuvasti ja ne päivittyvät kesän aikana. Sivut toimivat pyhiinvaelluksesta kiinnostuneiden, pyhiinvaeltajien sekä pyhiinvaellusyhteisöjen yhteisenä alustana. Jos siis tahdot, että sivuille päivitetään oman yhteisösi tietoa tai jokin tietty reitti, niin ota yhteyttä yhteystiedot välilehdeltä. Pyhiinvaellus Suomen taustalla toimii vuonna 2020 käynnistynyt pyhiinvaellushanke. Hankkeesta tarkemmin kohdasta Pyhiinvaelluskeskus.

Pyhiinvaellussuomi.fi -sivut tulevat uudistumaan kevään 2022 aikana. 

Kolme pyöräilijää Turun tuomiokirkon edessä, keväinen aamupäivä.

"Pyhää etsivä näkee pyhää siellä, missä välinpitämättömälle on pelkkää arkea."                                                                           Hilkka Olkinuora & Jaakko Heinimäki                                                          

Mitä on pyhiinvaellus?

Pyhiinvaellus on ikivanha mutta samalla ajassa elävä perinne. Kautta aikojen ihmiset ovat kaivanneet pyhille paikoille ja tehneet matkoja niille. Matkalle motiivit ja merkitykset antaa vaeltaja itse. Kulkea voi jalan, pyörällä, meloen tai yhtä hyvin autolla, jos liikkuminen on haasteellista. Pyhiinvaellus yhdistää luonnossa kulkemisen, hiljentymisen, kulttuurihistorian, liikkeellä olon ja irtioton arjesta. 

Vaellus voi herättää kysymyksiä, mistä olen tulossa, mihin menossa ja mikä on oma paikkani. Matkan varrella pyhät paikat ja kulkeminen nostaa esiin oman elämän iloja ja suruja. Olemassaolo, elämä, kuolema, merkitys ja merkityksettömyys. Pyhiinvaeltaja vaeltaa mysteerien maailmassa. Pyhä voi yllättää tai se voi säilyä salaisuutena. Pyhiinvaelluksella on tilaa pohtia elämän isoja kysymyksiä rauhassa. Yhteisillä vaelluksilla kokemuksiaan voi jakaa toisen kanssa, yksin vaeltaessa elämään saa etäisyyttä ja asioista voi olla helpompi päästää irti. Pyhiinvaellus on matka. Matkan pituus ei ole olennaista, sillä pyhiinvaellus on aina myös matka sisäänpäin, syvyyssuunnassa.

Lue lisää pyhiinvaelluksesta Tietoa -välilehdeltä.

Kaksi vaeltajaa kesäissä iltapäivässä, oikealla punainen puurakennus, vanha tie.

 

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä Pyhän Katariinan kirkon edustalla kesällä.

Ihmisiä melomassa Aurajoessa.

Instagram: @pyhiinvaellussuomi

Facebook: Pyhiinvaellus Suomi - Pilgrim Finland -Pilgrimage Finland