Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkans samtalshjälp öppen såväl vardag som helgdag under julen

Publicerad 12.12.2016

Under julen erbjuder kyrkan samtalshjälp på fyra kanaler, på både svenska och finska. Det finns någon som lyssnar på telefon, chattar, svarar på meddelande via webben och brev på posten.

– Mitt i julstressen och vardagens utmaningar vill vi som är jourhavande på kyrkans samtalshjälp lyssna och tillsammans med den som hör av sig söka lösningar som passar just den personens situation, påminner Titi Gävert, sakkunnig inom samtals- och nätjouren.

– Det lönar sig inte att ensam älta en tung livssituation och sina problem, ofta kan det hjälpa att tala ut med någon som lyssnar. De jourhavande vid kyrkans samtalshjälp är utbildade för uppgiften och försöker tillsammans med den som tar kontakt hitta lösningar. Den som vill kan ta kontakt anonymt och samtalen som förs är alltid konfidentiella.

Kyrkans samtalshjälp finns samlad på webbadressen www.samtalstjanst.fi och www.kirkonkeskusteluapua.fi. På webbplatsen finns också information om hur man kontaktar samtalshjälpen och när den är öppen.

På nätet kan man söka hjälp dygnet runt. På samtalstjänstens chattjour sker samtalen i realtid. Samtalen är konfidentiella och den du samtalar med känner inte till användarens identitet. På samtalstjänstens nätjour går det att när som helst skriva ett meddelande och få svar inom några dagar, också på julen.

Samtalshjälpen på svenska håller öppet i vanlig ordning också på julen: samtalstjänsten når man på nummer 01019 0072 varje dag klockan 20-24 och chatten håller öppet måndag-torsdag klockan 18-20.

Den som vill tala ut på finska kan ringa nummer 01019 0071 varje dag klockan 18-01 (på veckoslut ända till klockan 03). Den finska chatten är öppen måndag-fredag klockan 12-20 och veckoslut och helgdagar klockan 16-20 under veckorna 51, 52 och vecka 1.

Mera information:
www.samtalstjanst.fi / www.kirkonkeskusteluapua.fi
Sakkunnig inom samtals- och nätjour, Titi Gävert, p. 050 3264789, titi.gavert@evl.fi
Koordinator för webbarbetet Henna Ahlfors, 050 3269 012, henna.ahlfors@evl.fi
Koordinator för sociala medier, Simon Lampenius, 050 3624 005, simon.lampenius@evl.fi
Finländska telefon- och nätjourer: www.puheet.net