Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Inbjudan till offentliggörande av kyrkans fyraårsberättelse 2.11.2016: Vad är lutherdom idag?

Publicerad 20.10.2016

Välkommen till offentliggörandet av kyrkans fyraårsberättelse (2012-2015) som hålls onsdagen den 2 november klockan 9.15-10.15i mötessalen Mikael i Kyrkans hus, Södra kajen 8, Helsingfors.

Kom och lyssna då Kyrkans forskningscentrals experter presenterar vad den förnyade fyraårsberättelsen berättar om lutherdomen och kyrkans situation.

  • Hur lutherska är vi finländare?
  • Hur syns de lutherska värderingarna i finländarnas vardag?
  • Vad förväntas av kyrkan som samhällsaktör?
  • Hur förhåller sig finländarna till främmande religioner?

I forskningen har man på basen av empiriska enkäter skapat en bild av lutherdomen i dagens Finland.

Forskarna har analyserat finländarnas lutherska värderingar och deras inflytande på bland annat kyrkans musik- och kulturarv och den kristna fostran. Dessutom granskas finländarnas vilja att hjälpa och kyrkans diakoniarbete, de kristna traditionernas synlighet i samhället och kyrkan som offentlig debattör och samhällelig påverkare.

Anmälan senast 1.11 till kt@evl.fi.

Det enkätmaterial som samlats in för en del av fyraårsberättelsen publiceras som interaktivt visualiserat material på nätet (www.kirkontutkimuskeskus.fi) efter 2.11.

En tryckt version av kyrkans fyraårsberättelse (på finska) delas ut vid offentliggörandet och kan beställas efter 2.11 på adressen: http://www.kopistore.fi/fi/verkkokaupat/kirkon-tutkimuskeskus/Öppna länk i ny flik
Den svenska översättningen av fyraårsberättelsen förväntas bli klar under våren.

Man kan be Kyrkans forskningscentral om en elektronisk version som man kan bekanta sig med på förhand på e-postadressen ktk@evl.fi