Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Klockringning för offren i Aleppo – över 160 kyrkor är med

Publicerad 14.10.2016

En stor del av de lutherska församlingarna runtom i Finland ringer i kyrkklockorna för offren för bombningarna i Aleppo. I detta nu ringer klockorna i 160 kyrkor.

Det är möjligt att se vilka kyrkor som deltar på en webbplats som uppdateras i den takt församlingarna meddelar om sitt deltagande.

Klockringning för de som förföljs, lider och dör

Närmare 20 av Borgå stifts 56 församlingar har hörsammat uppmaningen att ringa i klockorna för offren och det fruktansvärda som äger rum i Aleppo.

− I Jakobstad ringer kyrkklockorna från och med idag 14.10. Vi ringer för offren i Aleppo och vi ringer för dem som förföljs, lider och dör. Vi ber om Guds förbarmande över världen och att vi själva och vårt land skulle vakna upp och se nöden just nu, säger kyrkoherde Bo-Göran Åstrand.

Johanneskyrkan i Helsingfors ringer också i klockorna varje dag t.o.m. den 24 oktober.

− Vi uppmanar alla att delta i bönen för de drabbade människorna i Aleppo, säger kyrkoherde Johan Westerlund.

Också i Östra Nyland har församlingarna engagerat sig.

− Lovisanejdens kyrkor är med. Det betyder att vi ringer i kyrkklockorna i Lappträsk, Liljendal, Lovisa, Pernå och Strömfors, hälsar kontraktsprosten, kyrkoherden i Lovisa svenska församling Karl af Hällström.

Församlingar som hittills meddelat om klockringning är Borgå svenska domkyrkoförsamling, Esbo svenska församling, Grankulla svenska församling, Johannes församling, Karleby svenska församling, Kimitoöns församling, Kyrkslätts svenska församling, Lappträsk och Liljendal församlingar, Matteus församling, Pernå församling, Petrus församling, Tammerfors svenska församling och Vasa svenska församling, Vanda svenska församling, Väståbolands svenska församling och Åbo svenska församling deltar på sätt och vis också eftersom klockringningen i Åbo domkyrka kl. 12 i sig är ett fredens budskap.

Klockorna ringer till och med den 24 oktober då det firas såväl Böndag för fred, mänskliga rättigheter och internationellt ansvar, som FN-dagen.

Det torde vara första gången som lutherska kyrkans församlingar i den här utsträckningen ringer i klockor och uttrycker medlidande i en internationell krissituation.

I sociala medier noteras klockringningen med ”#RingFörAleppo och #alepponkellot.

Mera information:
Webbplats med karta över kyrkor med klockringning
Uppgifter om församlingarna deltagande via deras egna webbplatser