Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Gudstjänstproducenter fick förtjänsttecken

Publicerad 14.09.2016

I söndags firade radiogudstjänsten 90 år. I samband med jubiléet den 11 september fick tilldelades tre personer kyrkliga förtjänsttecken.

− I samband med nästan varje radiogudstjänst finns en person från kyrkan, en teknisk gudstjänstproducent närvarande. Personen introducerar och avannonserar, hjälper teknikern vid editeringen och rapporterar vilken musik som använts i gudstjänsten, berättar Lucas Snellman, ansvarig redaktör för Svenska Yles andaktsprogram.

Förtjänsttecken till tre erfarna gudstjänstproducenter

Göran Hansen, Finström, fick förtjänsttecken i guld för sin insats som teknisk gudstjänstproducent för radiogudstjänster producerade på Åland sedan 1985.

− Under 30 års tid fick jag många trevliga kontakter med såväl radions medarbetare som församlingarnas personal. Jag började beundra den tekniska personalens nerver av stål och berömvärda lugn även i de mest stressiga situationerna. De är fantastiska människor att arbeta tillsammans med. För denna förmån är jag evigt tacksam, hälsar Göran Hansen från Åland.

Förtjänsttecken i guld tilldelades också Kristina Saari, Jakobstad, som sedan 1983 ansvarat för radiogudstjänster producerade i Jakobstad med omnejd.

− Det är fortfarande lika roligt! Jag tycker om att besöka olika kyrkor och minns med glädje många präster och medverkande. Det finns så mycket bra ute i församlingarna som jag gärna berättar om i samband med radiogudstjänsterna, säger Kristina.

Öivind Nyqvist från Helsingfors började som teknisk gudstjänstproducent 1996. Nyqvist tilldelades kyrkans förtjänsttecken i silver.

− Jag är tacksam över att jag, efter arbetet på Yle, fick möjlighet att fortsätta som teknisk gudstjänstproducent för radiogudstjänsterna i Helsingfors med omnejd. Att få kombinera mitt radiokunnande med att sprida det viktigaste budskapet som finns nämligen evangeliet, säger Nyqvist.

Tekniska gudstjänstproducenter har funnits sedan 1981 då Rundradion initierade tanken på en särskild person som övervakar sändningen från en gudstjänstlokal. Idag finns det ett tiotal tekniska gudstjänstproducenter i Svenskfinland.

Kyrkans förtjänsttecken beviljas för långvarig tjänst inom församlingarna eller annan kristlig verksamhet. Förtjänsttecknet ges i guld efter 30 års, i silver efter 20 års och i brons efter 10 års tjänst eller verksamhet.

Mera information:
Lucas Snellman, ansvarig redaktör, tfn 050 566 8230, lucas.snellman@evl.fi
Rufus Hedengren, redaktör, tfn 050 566 8481, rufus.hedengren@evl.fi

Läs mer om radiogudstjänsterna 90 år

Bifogat fotografi med de tre gudstjänstproducenterna, fr.v. Göran Hansen, Kristina Saari och Öivind Nyqvist. Foto: Hansen (privat), Saari (Yle/Mikael Löv-Alden), Nyqvist (privat).