Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Vägkyrkor erbjuder upplevelser och svalka under resan

Publicerad 27.06.2022

Var man än reser i Finland finns invid vägen skyltar som leder fram till vägkyrkor. De är helt vanliga kyrkor som från början av juni till mitten av augusti erbjuder resenärer en annorlunda rastplats.  De bjuder på fantastisk arkitektur, fascinerande lokalhistoria och möjligheter till nya intryck under bilfärden eller cykelturen.

De första vägkyrkorna i Finland öppnade i början av 1990-talet och konceptet omfattade då några kyrkor i norra Finland. Konceptet med kyrkor som håller sina dörrar öppna kommer ursprungligen från Tyskland och har under årens lopp fått luft under vingarna. Både evangelisk-lutherska och ortodoxa kyrkor deltar.

Stanna till vid en annorlunda rastplats

I år är cirka 250 vägkyrkor öppna för besök. Öppettiderna varierar så det är bra att kontrollera uppgifterna för respektive kyrka på webben. Vanligast är att kyrkorna är öppna 6.6–14.8 kl. 11–16. I kyrkorna ordnas gudstjänster och andra typer av program i varierande utsträckning, från konserter till orgelarior.

På webbplatsen tiekirkot.fi finns en karta som visar var vägkyrkorna finns. Du kan också söka en vägkyrka genom att skriva in namnet på staden eller orten i sökrutan. Det finns mer än 400 kyrkor i Finland och cirka 250 av dem hör till vägkyrkonätverket Tiekirkot.fi.

Mera information:
Koordinator Sanja Fält, Kirkkopalvelut sanja.falt@kirkkopalvelut.fi, tfn 040 351 8330
Kommunikationschef Liisa Toivonen, Kirkkopalvelut, liisa.toivonen@kirkkopalvelut.fi, tfn 040 546 1507
Verksamhetsledare Kalle Sällström, Församlingsförbundet, kalle.sallstrom@forsamlingsforbundet.fi, tfn 050 356 2475
Tiekirkot