Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkan sätter unga i fokus på SuomiAreena i Björneborg

Publicerad 21.06.2022

Kyrkan är starkt engagerad i SuomiAreena i juli. Under veckan hörs representanter för kyrkan i panelsamtal, i kyrkans tält där det serveras kaffe och på biskoparnas kvällsstunder i Keski-Pori kyrka. Representanter för Björneborgs församlingar har jour på salutorget, i kyrkbåten och kyrkans tält, där man också synliggör höstens församlingsval. Församlingsvalet i november lyfter fram kyrkans betydelse för samhällets kristålighet och människors andliga hälsa, och som en konkret källa till trygghet och hjälp. I och med diakonins 150-årsjubileum vill kyrkan i år speciellt uppmärksamma de svaga och utsatta. 

Kan kyrkan hjälpa unga?

Klimatförändringarna, coronapandemin och kriget i Ukraina har satt sina spår i vår tid. Temat för kyrkans eget paneldiskussion är hur vi kan hjälpa unga med deras utmaningar, och hur vi kan lindra upplevelser av utanförskap och ensamhet i en situation där yttre kriser försvårar vardagen.

Kyrkans paneldiskussion hålls på tisdag 12.7 kl. 15.00. I panelen sitter undervisningsminister Li Andersson, ärkebiskop Tapio Luoma, rektor Johanna Siitari och ordförande i Finlands gymnasieförbund Lukas Virtala. Paneldiskussionen leds av kyrkoherde Kari Kanala. I diskussionen söker de sätt på vilka man aktivt ska kunna ingripa i utanförskap och presenterar verktyg som redan används: riktlinjerna Så att ingen blir ensam, Walk in -terapi och UPEE-verktyget för att förebygga utanförskap.

Att främja ungas välbefinnande är en nyckeluppgift för kyrkan.

− Ungas psykiska problem har ökat och deras välbefinnande och motståndskraft är på många sätt hotade. Det handlar inte bara om de unga och deras framtid, utan också om samhällets framtid och inre enhet. Kyrkan möter människor i olika skeden av livet och noterar där ett större socialt tryck och ökade problem. Vi måste ge unga människor tid och närvaro, men vi behöver också arbeta tillsammans för att stödja dem, säger Stiven Naatus, sakkunnig i ungdomsarbete vid Kyrkostyrelsen.

Kyrkan medverkar i paneldiskussioner, torgkaffen och biskoparnas kvällssamtal  

Från och med tisdag 12.7 kan man dricka kaffe i kyrkans tält kl. 10-11. På tisdag- och onsdagkväll kan man delta i biskoparnas kvällsstund i Keski-Pori kyrka kl. 19.00. På tisdag 12.7 diskuterar ärkebiskop Tapio Luoma och ordförande för Finlands scouter, Siiri Somerkero om ungas mående och på onsdag 13.7 leder fältbiskop Pekka Särkiö en diskussion om kristålighet med fackboksförfattare Markus Hotakainen.  

Måndag 11.7

16.00-16.45 Ungas alarmerande ångest – nu behövs lösningar (Stadshusets gård)

I Gemensamt Ansvar-insamlingens paneldiskussion deltar ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige Fatim Diarra, professor i pedagogisk psykologi vid Åbo universitet Nina Junttila, ordförande för Sosialidemokraatiset Nuoret ry Pinja Perholehto och ärkebiskop Tapio Luoma. Samtalet leds av redaktör Jaakko Loikkanen.  

Tisdag 12.7

15.00-15.45 Ge tid – så att ingen blir ensam (Sakkunnigcentret BEPOP, Stora Slottsgatan 21)
Undervisningsminister Li Andersson, ärkebiskop Tapio Luoma, rektor Johanna Siitari och ordförande för Finlands gymnasieförbund Lukas Virtala. Paneldiskussionen leds av kyrkoherde Kari Kanala.

16.00-18.00 Hur är det att vara fattig 2020? Ett annorlunda mingel. (Keski-Pori kyrka)
I evenemanget ingår tal av erfarenhetsexperter, konst inspirerad av fattigdom och en diskussion.

Bilder från evenemanget blir tillgängliga i Kyrkans mediebank.

Kyrkoherden i Paavalin seurakunta i Helsingfors, Kari Kanala kan man bonga live i Björneborg men också via sociala medier. Följ Kirkko Porissa och Kirkko Suomessa på Instagram och kyrkans finska Twitter-konto @kirkko_evl.

Mera information:
Stiven Naatus, sakkunnig, Kyrkostyrelsen, stiven.naatus@evl.fi, tfn 040 688 1469
Tuula Putkinen, kommunikationschef, Kyrkans kommunikation, tuula.putkinen@evl.fi, tfn 046 922 0232.