Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Festgudstjänst från Åland på söndag

Publicerad 07.06.2022

I år är det 100 år sedan Åland blev självstyrt. Ålands självstyrelsedag infaller 9 juni och på söndag 12 juni firar landskapet och de åländska församlingarna en gemensam festgudstjänst i Sunds kyrka.

– Orsaken till att festgudstjänsten firas i Sunds kyrka är att Sund fram till Mariehamns grundande var det politiska centrumet för öarnas förvaltning. Nu avslutar det självstyrda Åland sitt tre dagar långa firande av 100 år av egensinne just där, berättar kontraktsprosten Benny Andersson som är liturg i gudstjänsten.

Sommarpsalm och flaggor

– I festgudstjänsten ingår förstås den åländska sommarpsalmen Nu lyser våra backar som ofta sjungs så här års på Åland. Församlingens kör Spirit medverkar med två sånger om trygghet och omsorg, berättar kantor John-Adam Sjölund.

Biskop Bo-Göran Åstrand håller festgudstjänstens predikan. Kaplanen Outi Laukkanen och förtroendevalda Jan-Erik Berglund läser söndagens bibeltexter. Diakonen Maria Sjölund medverkar som förebedjare och musiker Marcus Gustafsson på trumpet.

– Det blir ingen pampig gudstjänst med stora körer och många musiker. Snarare en gudstjänst där det som sägs och sjungs får uttrycka tacksamheten och glädjen, medan Finlands och Ålands flaggor och trumpetinslag får understryka det högtidliga och värdiga, säger Lucas Snellman som ansvarar för att gudstjänsten sänds i Yle Fem och Yle Vega.

Gudstjänsten sänds på söndag 12 juni klockan 13.03 i både Yle Fem och Yle Vega, och kan även följas via Yle Arenan.

Mera information:
Ansvarig redaktör Lucas Snellman, tfn 050 566 8230, lucas.snellman@evl.fi
Kontraktsprost Benny Andersson, tfn 040 501 6155, benny.andersson@evl.fi

Bifogat finns ett foto av Sunds kyrka. Fotograf: Lucas Snellman