Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Dokumentärfilmaren John Webster får Kyrkans kulturpris

Publicerad 16.03.2021

Ärkebiskop Tapio Luoma delade 16.3.2021 ut Kyrkans kulturpris 2020 till regissören John Webster för filmen Öga mot öga (Silmästä silmään).

Öga mot öga beskriver processen mellan våldsverkares och deras offers anhöriga där den centrala frågan är betydelsen av och möjligheten till rättvisa och förlåtelse. Mitt i de mycket svåra frågorna försöker dokumentären Öga mot öga beskriva det möte som sker ansikte mot ansikte.

I motiveringen till priset konstateras att ”filmen Öga mot öga påminner om att också i de mest konfliktfyllda situationer och vid de värsta brotten kan man mötas ansikte mot ansikte och föra en saklig och mötande diskussion”.

I motiveringen framgår också att ”dokumentären är unik i sin kategori. Filmningen och klippet är skickligt gjort. Bakom filmen finns en mycket högklassig arbetsgrupp som samtidigt får erkännande. I filmen framkommer också den process och utveckling som sker i människorna under förlikningsarbetet.” 

John Webster är en finländsk dokumentärfilmare. Han blev konstmagister från Konstindustriella högskolans avdelning för filmkonst 1996. Före dokumentärfilmen Öga mot öga har han regisserat och skrivit manuskript till bland annat program om naturen och klimatförändringen.

Dokumentären Öga mot öga hade premiär 2020. Filmen har också visats i tv och på Yle Arenan.

Kyrkostyrelsen delar årligen ut kyrkans kulturpris för en kulturgärning eller konstnärlig verksamhet betydande för det kristna budskapet. Priset har delats ut sedan 1992. Prissumman är 6 000 euro.

Mera information: chefen för Kyrkostyrelsens enhet för gudstjänst och samhälle Kari Latvus, kari.latvus@evl.fi, tfn 040 642 9274

Ett fotografi av pristagaren John Webster finns som bilaga till nyheten.