Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Vägkyrkosommaren 2020 ställs in till följd av undantagstillståndet

Publicerad 22.04.2020

Sommarens vägkyrkoperiod från juni till augusti ställs in på grund av coronaepidemin.

– Vägkyrkorna har sänkt människornas tröskel för att komma till kyrkorna och har erbjudit en viloplats för dem som söker frid eller arkitektoniska upplevelser. Det är därför väldigt förargligt att vi är tvungna att ställa in sommarens vägkyrkoperiod till följd av epidemin, säger Jari Kupiainen, utvecklingschef på Kyrktjänst.

Det är omöjligt att förutse hur länge epidemin pågår och hur den påverkar hur människor kan röra sig och samlas.

– Vi vill agera ansvarsfullt och inte utsätta besökare och anställda för risker i en situation där det är möjligt att coronaviruset fortfarande sprids. En del av kyrkorna håller dörrarna öppna för besökare som vill titta in för en stilla stund, och man kan kolla församlingens egen webbplats för att se om kyrkan är öppen när man vill besöka en kyrka, berättar Kupiainen.

Vägkyrkorna är lutherska och ortodoxa kyrkor som ger besökare möjlighet att ta del av lokala traditioner, historia, arkitektur och konst. Kyrkorna har varit populära bland sommarturisterna och allt flera kyrkor har anslutit sig till vägkyrkoverksamheten. I fjol fanns det 269 vägkyrkor som besöktes av nästan 350 000 resenärer.

Sommaren 2019 var de populäraste vägkyrkorna Åbo domkyrka, med nästan 60 000 besökare, Berghälls kyrka i Helsingfors, Valamo kloster, Kerimäki kyrka och Uleåborgs domkyrka. Vägkyrkoverksamheten organiseras av Kyrktjänst.

Mera information:
Jari Kupiainen
utvecklingschef, Kyrktjänst rf
+358 40 355 1614

www.kirkkopalvelut.fi/

www.tiekirkot.fi

Kyrktjänst rf är en riksomfattande samarbets- och serviceorganisation för församlingar och kristliga aktörer som producerar välfärds- och utbildningstjänster, och som arbetar för välgörenhet.

-----