Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Påskens budskap möter oss i gudstjänster och andakter i radio, tv och på nätet

Publicerad 03.04.2020

Påskens budskap om Jesus lidande, död och uppståndelse är i år detsamma även om vi lever under en pandemi och inte själva kan vara fysiskt närvarande i kyrkan. I år strömmas gudstjänster och andakter från så gott som alla församlingar via nätet. Under påsken är utbudet av andakter och gudstjänster i radio och tv detsamma som tidigare år.

Långfredagens och påskdagens tv-gudstjänster sänds från Sibbo kyrka

I Sibbo kyrka firas en avskalad gudstjänst fylld med á cappella-sång. Katja Korpi är liturg och predikant. Kantor Lauri Palin leder en herrkvartett. För tv-regin ansvarar Rufus Hedengren.

Gudstjänsten sänds på långfredag 10.4 klockan 11.00 på Yle Fem och klockan 13.03 på Yle Vega.

I påskdagens småskaliga gudstjänst är Camilla Ekholm liturg och Helena Rönnberg predikant. Kantor Sinikka Stöckell spelar orgel, Tuula Stöckell violin och Lauri Palin piano. Solist Mikael Grönroos medverkar med sången Panis angelicus. För tv-regi står Rufus Hedengren.

Gudstjänsten sänds söndag 12.4 klockan 12.00 på Yle Fem och klockan 13.03 på Yle Vega.

Jesus lidandehistoria i radioandakterna under stilla veckan

I aftonandakterna under stilla veckan sänder Yle Vega Aktläsningar med Johan Klingenberg. Jesus lidandeshistoria berättas med utdrag ur de olika evangelierna.

I aftonandakterna på palmsöndag (5.4), långfredag, påskdag och annandag påsk läser Catarina Englund och Anette Nyman de liturgiska texterna för helgdagarna.

Under påskveckan talar Barbro Näse i Andrum om påskglädje mitt i coronakrisen och i aftonandakterna presenterar Åsa Westerlund musik som förmedlar påskens seger.

Aftonandakterna sänd i Yle Vega klockan 19.15 och Andrum sänds klockan 6.54 och klockan 9.10.

Animerade filmer om påsken och virtuella påskkort

Under stilla veckan och påsken publiceras fyra animerade filmer på kyrkans webbplats och i sociala medier. Filmerna handlar om stilla veckans händelser och påskens budskap. Den första handlar om palmsöndagen och publicerades fredag 3 april.  De tre övriga handlar om skärtorsdagen, långfredagen och påskdagarna. Animationerna är gjorda av Salla Lehtipuu. Berättarröster är Hedvig Långbacka och Lucas Snellman.

Under stilla veckan publiceras också en kort påskhälsning från biskop Bo-Göran Åstrand i videoform på kyrkans webbplats evl.fi.

På onsdag 8 april klockan 15 direktsänds en interaktiv böneandakt på kyrkans Facebooksida. Rebecka Stråhlman leder andakten och för musikinslagen svarar kantor Eric-Olof Söderström. I andakten ber man med olika färgers bönestenar. Stenarna symboliserar olika saker i livet, allt från sorg och svårigheter till det man gläds över och är också en ordlös bön till Gud. Man kan önska vilken färg man vill ha på bönestenen, dvs. vad man ber om i andakten. Genom att skicka ett meddelande via appen Messenger till Facebooksidan eller genom att kommentera den direktsända andakten lämnar man in sin bön.

På grund av coronaviruset kan man i år inte knacka på hos grannar på påsklördagen utklädda till häxor, kycklingar eller harar. Det går inte heller att hälsa på äldre för att sprida påskglädje men det går att ladda ner en virtuell påskhälsning och dela via till exempel Facebook, Instagram, WhatsApp eller e-post för att glädja någon du bryr dig om. Hälsningen är gjord av grafikern Tuuli Sundén.

Församlingarna strömmar påskens gudstjänster och andakter på nätet

De flesta församlingar sänder sedan ett par veckor tillbaka sina gudstjänster på olika sätt via nätet. I webbkyrkan på evl.fi finns listat länkar till församlingarna webbsidor och Facebooksidor där de sänder gudstjänsterna.

Mera information:
Lucas Snellman, ledande sakkunnig i kommunikation, Kyrkostyrelsen, tfn 050 566 8230
evl.fi/pask
Andakter och gudstjänster på nätet