Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkan på SuomiAreena: Arbetslivs- och vårdlösningar handlar om människovärdet

Publicerad 17.06.2016

Evangelisk-lutherska kyrkan deltar i år på nytt i den samhällsdebatt som förs på SuomiAreena i Björneborg den 11-15 juli. Den här gången samarbetar kyrkan främst med SOSTE (Finlands social och hälsa rf) och penningautomatföreningen RAY. Diskussionen handlar speciellt om delaktighet i arbetslivet, omvårdnad och medborgarsamhällets framtid.

– Lösningar i arbetslivet och omsorgen handlar om människovärdet och medborgaskap. Har vi överskottsmedborgare och överloppsmänniskor som hamnar i skuggan av aktiva och dugliga? Vi vill tillsammans väcka debatt kring det, säger ärkebiskop Kari Mäkinen.

– Diskussionen om reformen av social- och hälsovården förs på de starkas villkor. Det talas mycket om valfrihet, mindre om hälsoskillnader och jämlikhet. För att vi ska ha ett helt samhälle måste alla beaktas, betonar SOSTEs generalsekreterare Vertti Kiukas.

Måndagen den 11 juni klockan 10 förs en diskussion om vem som duger till arbete (”Kuka kelpaa töihin?”). Journalisten Ville Blåfield lotsar diskussionen där ärkebiskop Kari Mäkinen, företagare och psykoterapeut Tuulamaria Toivanen, riksdagsledamot Lauri Ihalainen, Vandas biträdande stadsdirektor Jaakko Niinistö, Mikko Räsänen, sakkunnig på Finlands näringsliv, och medicine doktor Raija Kerätär deltar.

En stor omvårdnadsdiskussion förs på måndag (11.7) klockan 13.30 där man granskar vården i framtiden. De som deltar med synpunkter och lösningar i den diskussionen är chefen för den samhällspolitiska enheten på SOSTE, Anne Knaapi, ärkebiskop Kari Mäkinen, vd på Esperi Care Marja Aarnio-Isohanni, forskare Päivi Rissanen på Centralförbundet för mental hälsa, Invalidförbundets direktör Petri Pohjonen och riksdagsledamot Ilmari Nurminen.

Vin, visor och psalmer nu också på svenska

Evangelisk-lutherska kyrkan medverkar också i annat program än diskussioner tillsammans. Ett annorlunda mingel blir det då det bjuds på svinnmat med program. Evenemanget ordnas av arbetslösa, rehabiliterande mentalpatienter och grupper som är svåra att sysselsätta. Måndag är också familjens idrottsdag.

På tisdag är det vin- och psalmkväll på finska medan man på onsdag 13.7 för första gången kan dricka vin och sjunga psalmer på svenska på SuomiAreena. En kulturkväll med vin, visor och psalmer ordnas på onsdagen klockan 20 på Svenska klubben. Allsången leds av ensemblen Los Pastores och gästerna får ta del av berättelser om favoritpsalmer och visor.

På onsdag bjuds också på stillhet i Keski-Pori kyrka tillsammans med jazzmusikern Jukka Perkko och hans band Avara.

I kyrkans SuomiAreenaprogram framgår flera programpunkter.

Mera information:
informationschef Eeva-Kaisa Heikura, Kyrkostyrelsen, tfn 040 6881 421, eeva-kaisa.heikura@evl.fi
SOSTE Finlands social och hälsa rf, generalsekreterare Vertti Kiukas, tfn 040 592 4287, vertti.kiukas@soste.fi
sakkunnig Maria Sten, Kyrkostyrelsen, tfn 050 408 6030, maria.sten@evl.fi  (vin- och psalmafton på svenska)