Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Med kampanjen #delaljus uppmanar kyrkan oss att vara ljus för varandra

Publicerad 21.10.2019

Då höstmörkret blir tätare uppmanar kyrkan och församlingarna oss att vara ljus för varandra; att se och stöda varandra. För att påminna om hur viktiga vi är för varandra startade kyrkan en kampanj i söndags under temat #delaljus, på finska #valoa.

Under den två veckor långa kampanjen håller Kyrkans samtalstjänsts chattjänst öppet längre än vanligt. Ett ljus som påminner oss om att sprida ljus till varandra rör sig också konkret i Svenskfinland.

– Höstens händelser både i Finland och ute i världen visar att det behövs mer ljus och hopp. Kyrkans kampanj #DelaLjus lyfter fram betydelsen av att se och stöda varandra. Det finns alltid någon som lyssnar och hjälper när de egna krafterna inte räcker till. Vi är i behov av bekräftelse för att inte känna oss övergivna och ensamma, påminner sakkunnig inom själavård Sara Grönqvist på Kyrkostyrelsen.

Ljus vandrar runt i Svenskfinland – når det också din ort?

Kampanjen vänder sig främst till unga och unga vuxna men alla uppmuntras att dela ljus i både det verkliga livet och sociala medier. För att konkretisera hur vi kan dela ljus med varandra kommer också ett fysiskt ljus att gå från person till person under kampanjtiden. Kampanjen inleddes 20 oktober och pågår fram till Alla helgons dag 3.11.

I söndagens högmässa i Borgå domkyrkan tände biskop Bo-Göran Åstrand ett ljus och gav det vidare. Tanken är att varje person som får ljuset tar ett foto av det och delar på Instagram med hashtaggen #delaljus för att sedan ge ljuset vidare åt någon.

Vem som helst kan följa med var ljuset rör sig i höstmörket och om det närmar sig ens egen ort, dels via kyrkans svenska Instagramkonto, dels på webbsidan delaljus.fi. På webbsidan finns bland annat konkreta tips på hur vi kan sprida ljus i vår vardag och personliga berättelser om mörker som vänts till ljus.

Samtalstjänstens chatt håller längre öppet under kampanjtiden

Under kampanjtiden håller Kyrkans samtalstjänsts chatt öppet längre än vanligt. Från 20 oktober till 3 november är öppettiden för den svenska chatten måndag till fredag klockan 16-21 och i den finska chatten måndag till fredag klockan 12─20 och lördag till söndag klockan 16─20. De som håller jour i chatten finns till för att lyssna och har tystnadsplikt. Du som chattar är anonym.

– Kampanjen lyfter fram saker i vår vardag som blir till ljus för oss själva och varandra. Det handlar om att lyssna, inte enbart höra vad vi säger till varandra. Alla får gärna via inlägg på Instagram medverka till listan med tips över hur man kan dela ljus i vardagen. Via Instagram kan var och en själv uppmuntra andra att också konkret dela ljus i sin egen omgivning i sociala medier, säger Sara Grönqvist.

Mera information: sakkunnig inom själavård Sara Grönqvist, Kyrkostyrelsen, tfn 040 688 1522
Kyrkans samtalstjänst
Webbplatsen #DelaLjus
Kyrkans svenska Instagramkonto
#delaljus #valoa