Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Biskop Hintikka till nya riksdagen: Fred är konkreta handlingar och val

Publicerad 25.04.2019

Esbo stifts biskop Kaisamari Hintikka predikade på torsdag 25.4.2019 vid riksmötets ekumeniska öppningsgudstjänst i Helsingfors domkyrka. I sin predikan utgick Hintikka från Lukas evangelium 24:36-49.

Hintikka betonade fredens betydelse för den nya riksdagen. Hon konstaterade att för dem som har kallats till att bära ett brett samhälleligt ansvar betyder fred rättvisa beslut.

– Vår uppfattning om vad ett gott samhälle är varierar. Vi kan knappast undvika konfliktsituationer. Men vi kan påverka hur vi handlar i situationer där det saknas ett gemensamt synsätt och pressen ökar. Jesus önskar frid mitt i förändringar och konfliktfyllda förväntningar. Frid i det inre när arbetets realiteter prövar den egna uppfattningen av vad som är det gemensamma goda, sade Hintikka.

Hintikka citerade Martin Luther King som dog den här månaden för 51 år sedan: ”Det finns ingen rättvisa utan fred och ingen fred utan rättvisa”.

– Vi måste drömma om fred men också värna om den – och där den krossats måste den oförtröttligt byggas upp på nytt. Fred är konkreta handlingar och val. Rättvisa betyder inte att man delar jämnt. Det är mer än jämlikhet. Rättvisa innebär att de som halkat efter ska få mer stöd. Till dem som har mindre ska vi ge mera, påminde Hintikka.

Biskop Hintikkas predikan i sin helhet