Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Välsignelse av skolelever ger trygghet i vardagen

Publicerad 17.08.2018

I samband med skolstarten erbjuder många församlingar möjlighet till välsignelse av skolelever. Med kampanjen Trygg i din famn vill kyrkan betona människovärdets betydelse i samhället.

− Förra hösten ordnade 25 svenska församlingar speciella tillfällen med välsignelse inför skolstarten. Majoriteten ordnades kvällstid i församlingens kyrka. Det är skäl att notera att välsignelsetillfället är församlingens evenemang men att samarbete med skolor kan förekomma, berättar Mirva Sandén, sakkunnig inom barn och skola på Kyrkostyrelsen.

Välsignelsetillfällena är utformade utgående från barnen. Det sjungs ofta barnpsalmer och sånger och texter och tilltal är barntillvända. Information om var och när tillfällena ordnas hittas på församlingarnas webbplats.

Nyskriven sång och nya memes om Guds beskydd

Till årets svenska kampanj har ungdomsledaren och trubaduren Mats Fontell skrivit en sång om Guds beskydd i vardagen. Sången Trygg i din famn handlar om situationer i barnens vardag och betydelsen av att Gud alltid är med en.

På Youtube finns en video där man hör Fontell framföra sången tillsammans med Selma Lepistö från Borgå. På kampanjens webbplats är det möjlighet att skriva ut sångens text och notbild. I år finns också flera nya memes med bilder tagna av Camilla Andersson, barnledare i Vasa.

− Vi hoppas att sången och bilderna ska få spridning och påminna om betydelsen av Guds välsignelse i vardagen, säger Mirva Sandén.

Kampanjen Trygg i din famn lyfter fram människovärdet och Guds omsorg. Kampanjen fortsätter på hösten med Änglarnas dag, Mikaelidagen, söndagen den 30 september.

Mera information:
Mirva Sandén, sakkunnig för barn och skola, tfn 040 585 1357, mirva.sanden@evl.fi
Kontaktuppgifter till lokalförsamlingarna: http://www.borgastift.fi/kontakt/forsamlingarna/
http://www.tryggidinfamn.fi/