Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Biskopar från Finland träffade påven och överräckte dialograpport

Publicerad 25.01.2018

Evangelisk-lutherska kyrkans biskopar Tapio Luoma och Simo Peura träffade påven Franciskus tillsammans med den finska delegationen vid en privat mottagning i Vatikanen på torsdagen (25.1). I mötet deltog också katolska kyrkans biskop Teemu Sippo SCJ och ortodoxa biskopen Arseni.

Biskop Luoma framförde de finländska gästernas hälsning. Luoma sade att den finländska luthersk-katolska dialogen pågått sedan 2014. Den tillkom på kardinal Kurt Kochs förslag om att man borde bereda en gemensam luthersk-katolsk deklaration om kyrkan, nattvarden och ämbetet. 

– Den luthersk-katolska dialogen i Finland representerar ett allvarligt försök att svara på kardinal Kochs förslag. Vi har gått på djupet och diskuterat grundligt om kyrkan, nattvarden och ämbetet. Under våra träffar bad vi många gånger per dag. Överraskade frågade vi oss själva om och om igen, har vi verkligen så mycket gemensamt kring dessa viktiga frågor om kristen tro, sade Luoma.

– I våra synsätt finns ännu kvar vissa meningsskiljaktigheter men de är inte sådana som delar kyrkan och de tycks vara berättigade. Vi önskar att Lutherska världsförbundet och romersk-katolska kyrkan kan utse en arbetsgrupp för att utarbeta en gemensam deklaration om kyrkan, nattvarden och ämbetet på basen av det vi funnit i dialogen, sade Luoma i ett tal som han förberett tillsammans med biskoparna Peura och Sippo.

Vid mötet med påven överräckte man den luthersk-katolska dialograpporten Communion in Growth. Declaration on the Church, Eucharist, and Ministry (Växande gemenskap. Deklaration om kyrkan, eukaristin och ämbetet). Rapporten finns på engelska på webbtjänsten Sakasti.

Biskop Luoma donerade Kyrkans utlandshjälps etiska gåva till påven. Med gåvan kan man bygga en brunn någonstans i Afrika. Läs mer om gåvan.

Varje år i januari kring S:t Henriks minnesdag reser en biskop från evangeliska-kyrkan i Finland till Rom tillsammans med katolska kyrkans biskop och ortodoxa kyrkans biskop. I år är det biskopen i Esbo Tapio Luomas tur. Biskopen i Lappo Simo Peura representerar dialogkommissionen på resan.

Biskop Luomas tal i finsk version finns på kyrkans webbplats (pdf)
Påvens tal på engelska finns på Vatikanens sidor.
Fotografier från mötet finns i bildtjänsten L’Osservatore Romano.

Mera information:
Tomi Karttunen, ledande sakkunnig, Kyrkostyrelsen, tfn 050 594 1713, tomi.karttunen@evl.fi