Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Flickors och kvinnors rättigheter lyfts av ekumeniska ansvarsveckan 22-29.10

Publicerad 20.10.2017

Ekumeniska ansvarsveckan lyfter i år för första gången särskilt upp flickors och kvinnors rättigheter. Kvinnor och flickor utsätts fortfarande för diskriminering och våld på grund av sin könstillhörighet överallt i världen. Många får inte själva fatta beslut om sitt liv och sin framtid.

Speciellt i fattiga förhållanden och i konfliktdrabbade områden är det svårt för kvinnor och flickor att göra sig hörda. Men i många länder har kvinnornas röster börjat höras allt tydligare.

– De afrikanska kyrkornas arbete har förbättrat kvinnors ställning och påverkat kulturella och religiösa mönster, berättar Mari-Anna Auvinen, generalsekreterare för Ekumeniska Rådet i Finland.

– Kvinnor har synliggjort negativa företeelser. Kvinnliga teologer har stött varandra och talat med en enad, stark röst. Afrikansk kvinnoteologi vill göra alla delaktiga i kvinnors livssituation. När kvinnor behandlas rättvist ger det rum för alla att växa. Jämlikhet är bra för båda könen, betonar Auvinen.

– Sammanflätade maktstrukturer som kapitalism och mansvälde och deras sexistiska människosyn inverkar skadligt på kvinnors ställning i hela världen, eftersom de är djupt rotade i kulturen, menar Mariette som är en av Ansvarsveckans ambassadörer.

– Alltför ofta händer det att välmenande kampanjer talar över huvudet på dem som de säger sig stöda. Därför är det viktigt alla får sin röst hörd och kan berätta sin egen story. Vi kan försöka identifiera oss med andras berättelser, men ingenting är starkare än att hitta sin egen röst och att kunna använda den för att stå upp för sina rättigheter, konstaterar Mariette som själv är född i Demokratiska republiken Kongo.

För många kvinnor ur invandrarfamiljer är det fortfarande svårt att göra sig gällande i Finland.

– Det gör ont att veta att många kvinnor och flickor fortfarande blir utanför samhället. Varje flicka och kvinna som blir marginaliserad innebär också att vårt välfärdssamhälle och demokratin naggas i kanten, säger Ujuni somaliskfödd finländska.

Seminarium, kyrkvandring och andakter

Ekumeniska ansvarsveckans tema 2017 är Hör mig! och veckan infaller den 22-29 oktober. Tisdagen den 24 oktober ordnas ansvarsveckans seminarium Hör mig! – Om kvinnor och fred på Stiftsgården Lärkkulla i Karis. I seminariet medverkar Mari-Anna Auvinen, verksamhetsledaren för Ad Astra Milena Parland och utbildaren i global fostran Pia Rinne från Finska Missionssällskapet.

Ansvarsveckan uppmärksammas på olika sätt i församlingarna. Till exempel i Vanda ordnas en missionskväll kring ansvarsveckans tema Hör mig! den 25 oktober. Söndagen den 29 oktober ordnas en kyrkvandring med bön i olika kyrkor i Helsingfors.

I två Andrum i Yle Vega lyfter projektsekreterare Jan Edström ansvarsveckans tema. Andakterna sänds den 24-25 oktober klockan 6.54 och 9.10.

Mera information:
Ekumeniska ansvarsveckan
projektsekreterare för ansvarsveckan Jan Edström, tfn 040 1424 820