Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Reformationsårets höjdpunkt i Åbo 5.11: Presidenten deltar i märkesårets huvudfest

Publicerad 19.10.2017

Reformationsårets hundratals evenemang når sin höjdpunkt i den nationella huvudfesten i Åbo den 5 november 2017. Festmässan och huvudfesten Gemensam resa avslutar den nationella reformationsveckan och firandet av märkesåret i Finland. Alla är välkomna till evenemangen.

Dagen börjar med en tvåspråkig festmässa i Åbo domkyrka klockan 10. Mässan förrättas av ärkebiskop Kari Mäkinen med assistenter. För musiken svarar körerna Turku Cathedral Youth Choir, Chorus Cathedralis Iuniorum och en bleckkvartett. Mässan televiseras i TV1 och sänds i en kortare version i radiokanalen Yle Vega klockan 13.03.

Reformationsårets huvudfest Gemensam resa – reformationen 500 år inleds klockan 15 på Logomo i Åbo. Statsmaktens hälsning till festen framförs av president Sauli Niinistö.

Vid evenemanget Gemensam resa ger musiken, dansen och bilderna vingar åt fäders och söners, mödrars och döttrars berättelser om sina rötter. Hur skulle världen se ut om en tidsmaskin förde oss femhundra år in i framtiden? Det händer Mikael Agricola och hans familj. Mikael, Birgitta och lilla Kristian kastas från 1500-talet till år 2017. De får höra hur handlingar och ord från hundratals år tillbaka fortfarande påverkar finländarnas liv.

– Det mentala och andliga arvet bär från en generation till en annan. Kommande sekel bygger på vår tids handlingar och ord. På festen höjer barn och skolelever sin röst för en bättre värld, berättar författaren Tytti Issakainen som skrivit festmanuskriptet.

Vid festen som är gratis och öppen för alla uppträder dansgruppen Xaris Finland och åboskolkörerna från Puolalan koulu och Puolanmäen koulu. Gästande artister är bland annat Mikaveli, Olivia Aamupala, Pekka Simojoki, Marzi Nyman, Anna-Mari Kaskinen och Jaakko Löytty.

Reformationen har firats under ett år

Under det senaste året har man i Finland anslutit sig till det internationella firandet av reformationens märkesår. Runt om i landet har det ordnats olika program. Åbo har som Finlands reformationsstad haft en speciell roll i firandet av året. Där har ett brett nätverk av aktörer ordnat program för olika åldrar. Märkesårets huvudevenemang har i regel också ordnats i Åbo.

Tisdagen den 31 oktober 2017 har det förflutit 500 år sedan tysken Martin Luther offentliggjorde sina berömda teser. Teserna satte igång en serie av händelser som kom att forma det kyrkliga livet, språket och folkbildningen, kulturen, förvaltningen och lagstiftningen och som kallas reformationen. Som ett resultat av händelserna bildades också den lutherska kyrkan.

Ackreditering för medierna:
Representanter för medierna som vill följa med huvudfesten ombeds anmäla sig senast 30 oktober till informationschef Paula Heino, tfn 040 3417 281, paula.heino@evl.fi. Vänligen meddela namn, telefonnummer, e-postadress och vilket medium ni representerar.

Mera information:
projektkoordinator Katariina Ylikännö, tfn 040 3417 649, katariina.ylikanno@evl.fi