Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Biskop Vikström och minister Risikko: Det är viktigt att ta med unga i beslutsfattandet

Publicerad 13.07.2017

På torsdag hade kyrkans och Finland 100:s förändringsterass (Muutosterassi) varit öppen i 80 timmar och det hade kommit in ungefär tusen förändringsönskemål. Under eftermiddagen fördes en paneldiskussion med unga och beslutsfattare vid terrassen där man diskuterade barns och ungas deltagande i beslutsfattandet. De unga önskade framför allt att de konkret kunde vara med och förbättra världen.

Biskop Björn Vikström och inrikesminister Paula Risikko samtalade på torsdag kväll på MTV-scenen på torget i Björneborg kring dagens tema. De var eniga om att det är viktigt att höra unga och ta med dem i beslutsfattandet.

– Det är viktigt att vi vågar vara innovativa och hitta de kanaler där vi kan lyssna till unga. Utmaningen är att unga idag så snabbt tar till sig nya kanaler, när vi lärt oss en har de redan gått vidare till nästa, sade Vikström.

– Vi måste också våga lära de unga hur beslutsfattandet och demokratin fungerar, sade Vikström och berättade om Ungdomens kyrkodagar som ger unga i Borgå stift möjlighet att lära sig hur beslutsfattandet går till, på samma sätt som också sker i partiernas ungdomsorganisationer.

Enligt minister Risikko skulle det vara viktigt att man också i skolan mera lyfter upp vad beslutsfattande är och hur det fungerar.

Mera tid tillsammans med barnen

De önskemål som har lämnats in till förändringsterrassen visar att barn värdesätter enkla saker, till exempel att vuxna ger barnen mera tid.

Biskop Vikström påminde om att det är viktigt att grupperna i daghem och skolor inte är för stora.
– Jag förstår att det också är en ekonomisk fråga, jag vet att det är utmanade men det skulle vara viktigt att de vuxna skulle ges mera tid för att verkligen hinna se och lyssna till barn och unga, sade Vikström.

Minister Risikko konstaterade att det inte bara handlar om kvantitet utan också om kvalitet, att de som arbetar med barn och unga har tillräcklig kompetens.

Hon betonade också att det skulle vara viktigt att varje barn har en pålitlig vuxen i sin närhet.
– Allt för många barn saknar det idag.

I eftermiddagens paneldiskussion på förändringsterrassen deltog unga från Björneborg, biskop Irja Askola, undervisningsministerns specialmedarbetare Heikki Kuutti Uusitalo, partiordförande Sari Essayah och kyrkoherde Kari Kanala.

Förändringsterrassen håller öppet på Suomiareena fram till klockan 14 på fredag. På fredag eftermiddag klockan 14.20 sammanfattar ärkebiskop Kari Mäkinen och riksdagens första vicetalman Mauri Pekkarinen veckans skörd av förändringsönskemål.

Pressbilder från Suomiareena finns i kyrkans bildbank på adressen: http://kuvapankki.evl.fi/Login.jsp?colID=3PnEkkdM