Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Arbetsminister Lindström och biskop Luoma på Suomiareena: Slappa lite och låt jobbet inspirera

Publicerad 10.07.2017

På kyrkans och Finland100:s förändringsterrass (Muutosterassi) på Suomiareena kan vem som helst plantera idéer och önskemål om hur Finland kan utvecklas för att bli ett allt bättre land att leva i. Under måndag eftermiddag diskuterades också hur vi gör arbetslivet i Finland bättre i en lösningsverkstad med representanter från olika aktörer på arbetsmarknaden. Arbetslivet var temat för dagen.

Hela 52 idéer och önskemål om arbete hade planterats ut under måndagen. Dagens skörd utvärderades av arbetsminister Jari Lindström och biskop Tapio Luoma. Samtalet leddes av Kaisa Kariranta.

– Det finländska arbetslivet har arbetstagare med gedigen utbildning och undersökningar visar att Finland är i topp när det gäller arbetslivet men att vi inte utnyttjar all den potential som finns. Beror underprestationen i det finländska arbetslivet på brist på förtroende, citerade Kaisa Kariranta en idé som kommit in under dagen. Hon undrade vad arbetsministern och biskopen anser om påståendet.

Biskop Tapio Luoma som också deltog i lösningsverkstaden tidigare under dagen berättade att man talade mycket om innovation och förtroende.
– På lösningsverkstaden var alla var eniga om att innovation, förtroende och välmående på arbetsplatsen är viktigt, sade Luoma.

– Det är klart att alla drar nytta av välmående på arbetsplatsen. De som mår bra på jobbet är också mera produktiva, konstaterade arbetsministern.

Lindström konstaterade också att han under våren fått önskemål som liknar de som kom fram under den första dagen på Suomiareena och framför allt önskningar om att lagstiftningen skulle vara sådan att den möjliggör förändringar i arbetslivet, inte hindar det.

Lindström menade att kunskap är det som behövs också i framtiden men att vi kanske måste tänka om när det gäller hur man skaffar sig kompetens; det kanske inte är en traditionell examen i svart på vitt papper, utan det kan finnas andra sätt att skaffa sig den kunskap som behövs.

Som avslutning bad Kaisa Kariranta både ministern och biskopen skriva ner sina personliga önskemål för det egna arbetet.

Arbetsminister Lindström önskade att han också skulle kunna slappa lite ibland, ”relaa välillä”.
– Om man verkligen tar det lugnt ibland så blir man definitivt också mera effektiv, sade Lindström.

– Jag hoppas att inspirationen i mitt arbete skulle bevaras, det är så lätt att jobbet bara blir ett rutinjobb. Jag hoppas att strukturerna skulle vara sådana att de åtminstone inte dödar inspirationen.

Kyrkans program på Suomiareena finns på webben på evl.fi/suomiareena.

En bild på arbetsminister Jari Lindström och biskop Tapio Luoma med deras personliga önskemål bifogas. Fotograf: Eeva-Kaisa Heikura.