Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkan på SuomiAreena – lutherdom, förändring och en bra morgondag

Publicerad 07.07.2017

I år då vi firar Finland100 och uppmärksammar att det gått 500 år sedan reformationen startade är evangelisk-lutherska kyrkan i Finland en av huvudsamarbetspartnerna på SuomiAreena. Kyrkan bjuder på ett brett program med bland annat diskussioner om lutherdomen, religionernas roll i samhället och förändringar mot ett allt bättre Finland.

På måndag eftermiddag ordnas paneldiskussionen Fred, rasism, radikalisering – religionernas roll i samhället? då man ställer frågan om religionerna skapar trygghet eller är ett säkerhetshot. I diskussionen deltar Kaarlo Kalliala, Hussein al-Taee, Paula Risikko, Milla Perukangas och Rolf Steffansson.
På onsdagens paneldiskussion står reformationens inverkan på Finland i blickpunkten då man diskuterar hur de lutherska värdena syns i dagens samhälle. I diskussionen deltar Kari Mäkinen, Minna Helle och Thomas Wilhelmsson. Mera detaljerad information om diskussionerna finns på evl.fi/suomiareena.

Tillsammans med statsrådets kanslis projekt Finland100 ställer kyrkan upp en förändringsterass (Muutosterassi) i Björneborg. Terassen är öppen dygnet runt under hela SuomiAreena och där kan man komma med önskemål och idéer för ett ännu bättre Finland. Experter och beslutsfattare deltar och söker lösningar till initiativen. Varje kväll diskuterar en biskop och en minister kring de teman som önskemålen lyft fram. Till exempel diskuterar biskop Björn Vikström och minister Paula Risikko på torsdag kväll den dagens skörd.

Kvällsstunder med biskopen handlar om Luther, rädslor och värderingar

Åtta av biskoparna i evangelisk-lutherska kyrkan deltar i SuomiAreena. Förutom vid diskussionerna kring förändringsönskemålen är det möjligt att dagligen träffa biskopar på torgkaffe på medborgartorget.

Kvällsstund med biskopen i Keski-Pori kyrka bjuder på aktuella diskussioner med samhällspåverkare. På måndag diskuterar biskop Jari Jolkkonen och författaren Antti Nylén om Luther förstörde kristendomen. Finländarnas rädslor är diskussionsämnet på tisdag då biskop Kaarlo Kalliala samtalar med migrationsdirektör Sirkku Päivärinne. På torsdag diskuterar ärkebiskop Kari Mäkinen och professor Sixten Korkman finländska värderingar.

Beslutsfattare, arbetslösa och personer i rehabilitering möts i annorlunda mingel

Till kyrkans program på SuomiAreena hör också ett annorlunda mingel på måndag. Inbjudan har riktats till såväl arbetslösa i olika åldrar, politiska beslutsfattare, personer i mental rehabilitering som företrädare för näringslivet. Människor bjuds in för att trivas, träffa varandra och dela erfarenheter.

– Tanken är att skapa ett rum där människor ser varandra i ögonen oberoende av bakgrund. Alla är experter, som människa expert på livserfarenhet, beskriver ärkebiskop Mäkinen tillställningen.

Kyrkan ordnar minglet tillsammans med ett antal organisationer som arbetar för arbetslösa och hälsa. Det bjuds också på musik och serveringen drar nytta av mat som annars skulle ha blivit matsvinn.

Alla är välkomna måndag 10.7 kl. 16-18 och man anmäler sig på Facebook.

Från visor och psalmer till oratorium

Kyrkans program på SuomiAreena ger också möjlighet att lyssna till musik eller själv sjunga. På tisdag sjungs det psalmer på finska på Virsi ja viini-ilta i Rådhuset. På onsdag är det kyrkokonsert i Keski-Pori kyrka då man uppför Heikki Sarmantos och Kim Richs oratorium John the Baptist.
På torsdag kväll kan man sjunga finlandssvenska visor och psalmer i Mikaelsgården. Till Kulturkväll med psalm, visa och vin anmäler man sig på förhand på nätet.

Tour de Armo - pilgrimscykla från Sastamala till Björneborg

På söndag 9.7 ordnas en pilgrimsvandring på cykel från Sastamala i Birkaland till Björneborg. Alla är välkomna att delta i Tuor de Armo (Tour de Nåd) som startar vid S:ta Maria kyrka i Sastamala på söndag klockan 8. Rutten går via S:t Olofs kyrkan i Tyrvis, Vittis, Kumo och Ulvsby medeltida kyrkor och slutar vid torget i Björneborg dit man anländer på söndag klockan 19.

Namnet på pilgrimsvandringen på cykel hänvisar till att kyrkan i år firar reformationens märkesår eftersom det i slutet av oktober gått 500 år sedan Martin Luther startade reformationen. Temat för reformationsåret är Nåd 2017 (Armoa 2017).

Kyrkans startar tjuvstartar sitt program under SuomiAreena med cykelturen på söndag. SuomiAreena pågår den 10-14 juli och kyrkans program i sin helhet med mera detaljerad information finns på kyrkans webbplats: evl.fi/suomiareena.

Kyrkans kommunikation på SuomiAreena:
informatör Åsa Holmvik, tfn 040 581 1815
informationschef Eeva-Kaisa Heikura, tfn 040 688 1421
kommunikationspraktikant Tia Vähäsarja, tfn 040 688 1488
Kyrkans program på SuomiAreena
På twitter: #armoa2017 #nåd2017 #suomi100 #finland100 #muutosterassi

Mera information om den finlandssvenska kulturkvällen:
Finlandssvensk kulturkväll Psalm, visa och vin
Maria Sten, sakkunnig för vuxenarbete och kultur, tfn 050 4086 030, maria.sten@evl.fi