Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Nina Åström och Peter Lüttge deltar i reformationsutställning i Wittenberg

Publicerad 20.06.2017

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och Åbo stad deltar den 1-3 juli med gemensamt program i reformationens världsutställning som ordnas från maj-september i Wittenberg i Tyskland. Världsutställningen arrangeras av evangeliska kyrkan i Tyskland och samlar kyrkor och kristna organisationer, kulturaktörer, europeiska reformationsstäder och internationella organisationer.

Under tre dagar presenteras arbetet i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och Åbo som Finlands reformationsstad i Luhterparken i Wittenberg. Bland musik, videor, barnprogram och stillhet kan besökare möta Mikael Agricola. En miniutställning visar hur reformationen gick fram i Finland. Utställningen har gjorts av Åbo universitets Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies. Programmet i utställningspaviljongen genomförs i samarbete med Lutherska världsförbundet.

Musik, dans och diskussioner kring identitet

Sångerskan och låtskrivaren Nina Åström uppträder i Wittenberg den 1-2 juli med två välgörenhetskonserter. Hon är numera känd för att ha uppträtt såväl i Eurovisionen som i slumområden. Medlen från konserterna går till att bygga ett nytt hospicehem vid Paul Gerhardts evangeliska sjukhus.

I verket ”Vaellus – Auf der Wanderung” sammanförs modern dans av banbrytande koreografen Susanne Linke med klassisk musik av Schubert.

Finlands reformator och det finska skriftspråkets fader Mikael Agricola syns också i det finländska programmet. Agricola studerade i Wittenburg 1536-39. Lutherhusets miljö är en av de autentiska platser där man vet att Mikael Agricola har verkat och en naturlig plats för temadagen om Agricola (2.7).

Den sista dagen med finländskt program (3.7) ordnas ett seminarium där man bland annat diskuterar om det finländska skolsystemets framgång har sina rötter i reformationen i Wittenberg. Seminariedagens paneldiskussion fokuserar med glimten i ögat på hur den lutherska identiteten tar sig uttryck i Tyskland och Finland. I diskussionen deltar tre personer som känner Finland och Tyskland väl: chefen för Finlandsinstitutet i Berlin Laura Hirvi, kulturredaktören Peter Lüttge med tyskt ursprung och journalisten och författaren Roman Schatz som länge verkat i Finland.

Samtidskonst och rotberättelser hela sommaren

Utöver programdagarna i början av juli är Eija-Liisa Ahtilas fotokonst utställd hela sommaren i Wittenberg som en del av utställningen ”Luther und die Avantgarde”.

Den internationella reformationslångtradare som turnerat i Europa och som besökte Åbo i mars är nu en del av världsutställningen i Wittenberg. I långtradaren kan man bekanta sig med berättelser från olika länder, också berättelser från Åbotrakten om finländska rötter.

Läs mera om:
Finländska programmet på världsutställningen i Wittenberg 1-3.7.2017 (på finska och tyska)
Reformationens världsutställning (på engelska)

Mera information ger:
Projektkoordinator Katariina Ylikännö, katariina.ylikanno@evl.fi, tfn 040 341 7649