Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkan erbjuder gratis samtalshjälp under sommaren

Publicerad 19.06.2017

För många är semestern årets höjdpunkt. Vinterns utmaningar och förväntningarna inför semestern kan ändå tära på krafterna så att man känner sig trött redan innan semestern har börjat. Då hjälper det ofta att tala ut.

Kyrkan erbjuder gratis, anonym och konfidentiell samtalshjälp där man kan tala ut om det som tynger och lätta sitt sinne. Jourhavande är kyrkligt anställda och frivilliga som fått utbildning för uppgiften.

Kyrkans samtalstjänst betjänar under hela sommaren och är öppen såväl vardag som helg på båda språken.

Samtalstjänstens svenska telefonjour är öppen varje kväll klockan 20-23 på nummer 0400 22 11 90 och den finska jouren är öppen dagligen från klockan 18 på nummer 0400 22 11 80.  

Samtalstjänstens chattjour finns på adressen www.samtalstjanst.fi och många församlingar länkar till den från sina egna webbplatser och Facebooksidor. Under sommaren, från mitten av juni till augusti, är den svenska chatten öppen onsdag och torsdag klockan 18-20. Från den 12 augusti är chatten öppen måndag-torsdag klockan 18-20. Kyrkans finska chatt är öppen vardagar klockan 16-20 på www.kirkonkeskusteluapua.fi.

Kyrkans äldsta samtalskanal, Samtalstjänstens telefonjour, är fortfarande det mest populära sättet att ta kontakt. Det är också möjligt att ta kontakt med samtalstjänsten med traditionella brev via posten.

– De olika kanalerna göra att var och en kan föra ett förtroligt samtal på det sätt som känns naturligt för en själv, berättar Titi Gävert, sakkunnig inom samtalstjänsten på Kyrkostyrelsen.

Samtalen via alla kanaler i kyrkans samtalstjänst är konfidentiella och därför är tröskeln låg att tala också om sådana saker som man inte annars vågar tala om.

Mera information:
Titi Gävert, sakkunnig inom samtalstjänsten, tfn 050 326 4789, titi.gavert@evl.fi
www.samtalstjanst.fi
www.kirkonkeskusteluapua.fi