Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Samtalstjänstens telefonnummer har ändrat

Publicerad 04.04.2017

Från och med den här veckan (3.4.2017) har Samtalstjänsten nya telefonnummer. Tjänsten är i fortsättningen förmånligare för den som ringer och samtidigt har samtalstjänstens nåbarhet förbättrats.

Nytt nummer till den svenskspråkiga tjänsten är 0400 22 11 90 medan man når den finska samtalstjänsten på nummer 0400 22 11 80.

Att ringa till Samtalstjänsten är nu förmånligare än förut. Det nya numret är ett mobiltelefonnummer som ingår i de olika operatörernas vanligaste abonnemangspaket.

Det nya servicesystemet innebär att man mera effektivt kan rikta Samtalstjänstens resurser till dem som ringer för att få hjälp. Tidigare har linjerna ofta tutat upptagna. Den nya tjänsten ger hen som ringer möjlighet att om hen så vill vänta på linjen tills nästa jourhavande blir ledig.

Den svenska Samtalstjänsten är öppen varje dag klockan 20-24 medan den finska tjänsten håller öppet dagligen från klockan 18, såväl vardag som helg – också under påsken. På finska är jouren öppen till klockan 01 från söndag till torsdag, fredagar och lördagar ända till klockan 03.

Nätjouren ersätter inte utan kompletterar telefonjouren

Kyrkans jourtelefon Samtalstjänsten är den äldsta telefonjouren i Finland. Den har verkat i över 50 år. Utbildade frivilliga tar emot samtalen runt om i landet.

– Fastän vi betjänat via nätet redan i över 10 år är telefonen det överlägset vanligaste sättet att ta kontakt. Genom att erbjuda olika samtalskanaler hoppas vi att var och en hittar sitt sätt att tala ut om viktiga frågor i livet, säger Titi Gävert på kyrkostyrelsen.

Under 2016 tog Kyrkans samtalshjälp emot ca 73 000 telefonsamtal via Samtalstjänsten, ca 2 000 sökte hjälp via chat och 1 300 via nätbrev. Dessutom svarade man också på helt traditionella brev per post.

Samtalshjälpens nya kanaler hittar man via webbsajten www.samtalstjanst.fi och www.kirkonkeskusteluapua.fi.

Mera information:
Titi Gävert, sakkunnig inom kyrkans telefon- och nätjour, tfn 050 326 4789, titi.gavert@evl.fi
Verksamhetsledare för samtalstjänst & sakkunnig för vuxenarbete Johan Terho, tfn 050 3800 660
www.samtalstjanst.fi
www.kirkonkeskusteluapua.fi