Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Teaterregissörerna Arto Myllärinen och Jouni Laine får Kyrkans kulturpris

Publicerad 24.01.2017

Kyrkans kulturpris 2016 tillföll de två teaterregissörerna Arto Myllärinen och Jouni Laine som båda har främjat kyrkodramat. Ärkebiskop Kari Mäkinen delade ut priset i Helsingfors på tisdag 24.1.2017.

Både Arto Myllärinen och Jouni Laine är till sin grundutbildning ungdomsarbetsledare och under de senaste decennierna har de gjort ett stort arbete för det finländska kyrkodramat, konstaterar kyrkostyrelsen i sin motivering.

Myllärinen har under åren turnerat som regissör och manusskribent på olika håll i Finland. Han har med ett positivt och innovativt grepp regisserat många skådespel, musikaler och kyrkodramer, samtidigt som han har sporrat församlingsmedlemmar att ge sig in i dramats värld. Myllärinen har med sin verksamhet haft en bred inverkan på samhället, kyrkan, församlingar, andliga rörelser och utbildningsanstalter.

Jouni Laine har sedan år 2000 varit pionjär och utvecklare av Hyvinge församlings teaterarbete. I hans regi har kyrkoåret fått ett utförande i dramer. År efter år har jul- och påskdramer dragit fullt hus i kyrkan. Laine är också en pionjär inom den kyrkliga sommarteatern.

Kyrkans kulturpris har delats ut sedan 1992. Priset delas ut årligen för en kulturgärning som är betydande för det kristna budskapet. Prissumman är 6 000 euro. År 2016 delades priset mellan Myllärinen och Laine.

Priset har under de senaste åren getts till gospelmusikern Jaakko Löytty, radioredaktör Risto Nordell, författaren Ulla-Lena Lundberg och evenemanget De vackraste julsångerna.

Kulturprismottagarna har utsetts av en arbetsgrupp bestående av programplanerare Antti Alanen, professor emerita Liisi Huhtala, verksamhetscenterchef Anna-Mari Kaskinen, författaren Antti Nylén och journalistenPekka Heikkilä.

Priset delas ut 24.1 klockan 17 i Kyrkans hus, Södra kajen 8, Helsingfors. Representanter för medierna är välkomna. Fotografier från tillfället kommer att finnas i Kyrkans bildbank, kuvapankki.evl.fi. För att komma in i bildbanken väljer du ”Hyväksyn käyttöehdot” och ”Ohita kirjautuminen”.

Mera information:
Pekka Rehumäki, enheten för gudstjänst och samhälle, tfn 040 142 6673