Hyppää sisältöön

Ihmisoikeustyö kirkossa

Kirkkohallitus järjestää ihmisoikeusfoorumin keskusteluja ja on julkaissut vuonna 2018 Näkökulmia ihmisoikeuksiin. Ihmisoikeusfoorumin julkaisu.

Näkökulmia ihmisoikeuksiin -julkaisuun kansikuva

Aiempien vuosien ihmisoikeusfoorumit

Yhdenvertaisuus - ihmisoikeuksien sanomattomat hierarkiat

Kirkon ihmisoikeusfoorumi 2018

Paikka: Kirkon talo, Eteläranta 8, Helsinki
Aika: 23.11.2018 klo 13-16

Ihmisoikeudet ovat nousseet uudella tavalla julkiseen keskusteluun. Samalla lähestyy hetki, jolloin juhlistetaan YK:n ihmisoikeuksien 70-vuotista historiaa. Samaan ajankohtaan sijoittuu myös kirkon uuden ihmisoikeuskäsikirjan julkistaminen.

Kirkon ihmisoikeusfoorumi keskittyy kysymykseen yhdenvertaisuudesta. Keiden osalta ja milloin ihmisoikeudet toteutuvat? Miksi toisten ihmisoikeudet näyttävät toteutuvan toisia kattavammin? Onko syntynyt ihmisoikeuksien sanomattomia hierarkioita?

Tilaisuudessa mukana muuan muassa:

piispa Björn Vikström, Ihmisoikeudet ja kristinusko
OTM Jukka Kumpuvuori, Vammaisten ihmisten oikeudet
Islamin opettaja Suaad Onniselkä, Islam ja ihmisoikeudet Suomessa
Tutkija Maria Ohisalo, Asuminen perusoikeutena

 

Kirkon ihmisoikeuskäsikirjan julkistaminen: johtava asiantuntija Kari Latvus, asiantuntija Elina Hellqvist ja asiantuntija Laura Arikka

Tilaisuuden juontaa johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen

 

Ihmisoikeusfoorumi 2017

Kirkon talossa järjestettiin Kirkon ihmisoikeusfoorumiin 14.3.2017, jossa pohdittiin onko kirkolla ihmisoikeusagendaa. Puheenjohtajana toimi Espoon piispa Tapio Luoma.

Sellainen on varsin vahvasti Norjan luterilaisella kirkolla. Sen ihmisoikeuksien asiantuntiaryhmä laati dokumentin, jota kirkolliskokous suositti käytettäväksi seurakunnissa pohdinnan ja toiminnan innoittajana.

Dokumentti on myös käännetty englanniksi ja luettavissa tästä linkistä: Set the Oppressed Free. The Church of Norway and Human Rights. Entä millainen voisi olla Suomen evankelisluterilaisen kirkon ihmisoikeusohjelma?

Ihmisoikeusfoorumin tuloksena päätettiin ryhtyä edistämään ihmisoikeusjulkaisun tuottamista Suomen ev.lut kirkossa.

Päivitetty