Hyppää sisältöön

Muuttuva kirkkorakennus tänään -julkaisu

Muuttuva kirkkorakennus tänään -kirja on tehty valtakunnallisen kirkkojen restaurointiin keskittyneen täydennyskoulutuksen (2012–2013) pohjalta. Julkaisu on koostettu kurssilaisten ja kouluttajien tuottamasta aineistosta.

Muuttuva kirkkorakennus tänään - linkki julkaisutietokantaanLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkkojen restaurointikurssi (2012–2013) oli valtakunnallinen, Aalto-yliopiston, Kirkkohallituksen ja Museoviraston yhteistyössä järjestämä täydennyskoulutus, jonka tarkoituksena on edistää kirkollisten rakennusten hyvää restaurointisuunnittelua. Vastaava koulutus pidettiin edellisen kerran noin kymmenen vuotta aiemmin.

Kurssin järjestäjät jatkoivat yhteistyötä koulutuksen jälkeen: kurssilaisten ja kouluttajien tuottamasta aineistosta koottiin Muuttuva kirkkorakennus tänään -kirja. Sen toimitti ja taittoi kurssilla mukana ollut arkkitehti Roy Mänttäri. Alfred Kordelinin säätiö myönsi tukea hankkeelle ja kirkkohallitus otti kirjan julkaisusarjaansa.

 

Muuttuva kirkkorakennus tänään -kirjan (2017) artikkelit ja niiden kirjoittajat:

Yliarkkitehti Sirkka-Liisa Jetsonen ja professori Aino Niskanen kirjoittavat kurssin kulusta artikkelissa Opetusta paikan päällä, kokemuksia kirkkokurssista 2012-13.

Tutkija Marja Terttu Knapas kirjoittaa aiheesta Suomalaisten kirkkojen historiaa.

Arkkitehti Ulla Raholan restaurointisuunnittelua käsittelevä artikkeli on Tulkinnasta suunnitteluun.

Arkkitehti Ola Laiho kertoo haastattelussa Ola Laiho keskustelussa pitkän linjan arkkitehdin kokemuksia Turun tuomiokirkon ja Ylösnousemuskappelin restaurointisuunnittelusta.

Arkkitehdit Käpy ja Simo Paavilainen kirjoittavat suunnittelemistaan kirkkojen restauroinneista Temppeliaukion kirkossa 2011 ja Töölön kirkossa 2015.

Arkkitehti Mikko Bonsdorff kirjoittaa aiheesta Helsingin pitäjän kirkko – arkkitehdin näkökulmia rakennustutkimukseen 2000-luvulla.

Arkkitehti Marjaana Tenkanen kirjoittaa aiheesta Alttari.

Konservaattori Tiina Sonninen luotaa aihetta Konservointityöt osana restaurointia.

Tutkija Nina Lempa kirjoittaa aiheenaan Vanhoja maalauksia ja liturgisia esineitä, joitakin esimerkkejä.

Kanttori Pekka Suikkanen kirjoittaa teemasta Urut muutosten kohteena.

Diplomi-insinööri Jukka Sainio artikkelissa Kirkkojen sisäilman laadulla on suuri merkitys ja

Antti Pihkala jutussa Vanhat kirkot ja uusi tekniikka kertovat kirkkorakennusten ja talotekniikan yhteensovittamisesta.

Arkkitehti Martti Jokinen kirjoittaa ja avaa Kirkkojen sammutusjärjestelmät.

Maankäyttöpäällikkö Harri Palo kirjoittaa artikkelissa Kirkkopiha ja hautausmaa kirkkoympäristöjen ja hautausmaiden suojelusta ja hyvästä hoidosta.

Päivitetty