Hyppää sisältöön

Diakoni

I Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland sker diakoniarbetet i församlingarna. Det förverkligas av såväl utbildade diakoniarbetare som av frivilliga.

Diakoni

Diakoni är omsorg och tjänande. Den är en del av kyrkans liv och ett uttryck för den kristna tron.

Diakonin tar sig uttryck på många olika sätt, men utgår primärt från Jesu exempel och undervisning. Jesus mötte människor som behövde hjälp; fattiga, sjuka och utslagna. Han lyssnade på dem, botade, hjälpte och berättade om Guds kärlek och förlåtelse.

Diakoni hör också nära ihop med samhällsansvar. De strävar båda efter en ansvarsfull livsstil och rättvisa strukturer i samhället.

Mer om diakoniverksamhet på svenska på Borgå stifts webbplats.

Kyrkans diakoni firar 150-årsjubileum 2022

År 2022 firas som diakonins jubileumsår eftersom det har gått 150 år sedan den första diakonissan Mathilda Hoffmann vigdes i Finland. I dag har lutherska kyrkan cirka 1 300 diakoniarbetare. Rättvisa, jämlikhet och försvar av människovärdet är kärnan i diakoniarbetet.

Jubileumsåret syns på olika håll i Finland. Diakonidagen firas 1 september på flera orter och Nästans dag 11 september är en dag för att uppmärksamma medmänsklighet, varandra och en fest för det vardagliga hjälparbetet.

Borgå stifts sidor om Diakonins jubileumsår 2022

Webbplatsen Diakonian juhlavuosi 2022

Evenemang

Axplock

Tag kontakt

johtava asiantuntija
Toiminnallinen yksikkö
Kyrkans verksamhet
Södra kajen 8
00130 Helsingfors

Ledande sakkunnig, Kyrkans verksamhet