Hyppää sisältöön

Vapaaehtoisena hoivalaitoksessa

Vapaaehtoisuuden symboli, neljä kättä toisiinsa ranteista tarttuneina.Haluaisitko Sinä toimia vapaaehtoisena hoivalaitoksessa asuvalle? 

Vapaaehtoisena voit elävöittää hoivalaitoksen asukkaan arkea monella tavalla. Voit toimia tukihenkilö, keskustelukumppanina, olla apuna ulkoilussa tai ohjata ryhmiä. 

Vapaaehtoistoiminnan suunnittelu ja organisointi on yhä useammassa hoivalaitoksessa siihen nimetyn työntekijän vastuulla. Yhteistyötä tehdään vapaaehtoisia kouluttavien ja vapaaehtoistyötä organisoivien järjestöjen kanssa. Kirkko on yksi niistä. 

Välähdyksiä hoitolaitosten arjesta 

Yksinäinen vanhus sairaalan vuoteessa odottaa ystävää. Kasvot kirkastuvat, kun ovesta astuu tuttu ihminen. Vapaaehtoisen ystävän myötä vanhuksen elämään on tullut mielekkyyttä ja iloa.

Sairaalan puisto on täynnä ääniä ja elämää. Kesä on kauneimmillaan. Vapaaehtoisten avustamina monet pitkäaikaispotilaat ovat päässeet ulos ja osallisiksi kesän virkistävistä hetkistä. 

Vapaaehtoinen ystävä auttaa nuorta läksyjen teossa. Kun työt on tehty, lähdetään yhdessä uimaan. Ystävä tuo vaihtelua ja virkistystä pitkään hoitojaksoon psykiatrisella osastolla.

Kuolevan omainen palaa saattohoito-osastolle asioiltaan. Hän haluaa saattaa läheistään, mutta tietää tarvitsevansa taukoja. Vapaaehtoiset vuorottelevat hänen kanssaan kuolevan vierellä. Raskaassa elämäntilanteessa asioiden jakaminen tuntuu helpottavalta ja tuo turvallisuutta.

Osastolla kuuluu puheensorina ja nauru. Vapaaehtoisten työpari kokoaa parin viikon välein halukkaat potilaat muisteluryhmään. Yhdessä kirkon työntekijän kanssa järjestetään välillä myös hartaushetki. 

evl.fi/plus > vapaaehtoistoiminta
vapaaehtoistoiminta osana diakoniaa

Sosiaali- ja terveydenhuollossa toimivat mm. OLKA -vapaaehtoistoimijat ja SAAVA- hankkeen vapaaehtoiset. 

Vapaaehtoisia terveydenhuoltoon kouluttavia järjestöjä ovat esimerkiksi: Mieli ry ja Syöpäjärjestöt. 

Päivitetty