Hyppää sisältöön

Polku

Polku-toimintamalli ohjaa seurakuntaa toimimaan niin, että lapsi, nuori ja aikuinen voi elää kristittynä seurakunnan yhteydessä.

Polku

Polku-ajattelun logo, puhekuplan muotoinen ja sisällä paljon sanoja.

Lapsella ja nuorella on oma elämänpolkunsa vauvasta aikuiseksi – se on henkilökohtainen ja yksilöllinen. Polku-kokonaissuunnitelma ohjaa koko seurakuntaa toimimaan niin, että lapsi, nuori ja aikuinen voi elää kristittynä seurakunnan yhteydessä, itselleen tyypillisillä tavoilla.   

Seurakunta on yhteisö, joka muodostuu jäsenistään. Seurakunnan työntekijät ovat tämän yhteisön palveluksessa. Polku on seurakunnan yhteinen työväline toiminnan jäsentämiseen ja kehittämiseen. Se on väline tarkastella olemassa olevia toimintamalleja ja sitä, miten seurakunta kulkee lapsen ja nuoren rinnalla hänen elämässään aina odotuksen hetkistä itsenäiseen aikuisuuteen saakka. Polku-mallia voi käyttää joustavasti ja seurakunta voi muokata sitä oman toimintaympäristönsä tarpeiden mukaan.

Seurakuntalaisista kukin kulkee omalla elämän polullaan. Seurakunnan Polku antaa kokonaiskuvan siitä, mitä toimintaa ja tukea seurakunta yhteisönä tarjoaa eri ikäkausiin, kun lapsi kasvaa kastettuna kirkon jäsenenä tai kun kastamaton on mukana toiminnassa. Samalla perheelle tarjoutuu mahdollisuuksia liittyä mukaan ja myös osallistua seurakunnan yhteisen Polun rakentamiseen eri tavoin.

Löydät Polun uusimpia materiaaleja täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Voit ladata Polku-kokonaissuunnitelman asiakirjan suomeksi täältä ja ruotsiksi täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Lataa tai katso Polku-esittelydiat tästäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Polku video -Samun tarina 

 

Työskentelyjä Polun edistämiseksi omassa seurakunnassa

Polku auttaa näkemään kehittämiskohtia ja luomaan seurakunnan omaa Polkua, joka voi tarjota 2020-luvun lapsille ja nuorille vahvistusta kristittynä elämiseen ja kristillisen identiteetin kasvulle.  

Polku-sivuille on koottu valmiita työskentelykokonaisuuksia, joiden avulla kuka tahansa seurakunnassa voi lähteä edistämään Polun käyttöönottoa seurakunnassa ja fasilitoida yhteisiä työskentelyjä. 

Avaa Työskentelyjä Polun rakentamiseksi -osio tästä

Tulossa Polun edistäjien verkostotapaaminen 11.-12.1.2023

Katso myös Polku Koulutus ja konsultointi 

 

 

null Seurakunnat mukaan Harrastamisen Suomen malliin

Seurakunnat mukaan Harrastamisen Suomen malliin

Valtakunnallisen Harrastamisen Suomen mallin pilotointi kunnissa on käynnistynyt ja ensimmäisessä vaiheessa 112 kuntaa pilotoi maksutonta harrastustoimintaa koulupäivän yhteydessä. Suomen mallin toisen vaiheen hakukierros kunnille on 15.3.-15.4. Nyt olisi oikea aika saada seurakunnat yhteistyöhön omien kuntiensa kanssa, jotta seurakuntien lapsi- ja nuorisotyö voisi palvella osana mallia. 
Julkaistu 15.3.2021
Kouluikäinen lapsi näyttää peukkua ja hymyilee kesäisessä maisemassa.

Mutta miten malli toimii ja missä voimme olla mukana? Miten rahoitus jakautuu, kehen pitää olla yhteydessä ja millä reunaehdoilla seurakunnat toimintaa järjestävät? 

Tästä keskustellaan keskiviikkona 7.4. klo 13-14.30 Teamsissä yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisotyön ja -politiikan vastuualueen johtaja Henni Axelinin kanssa. Mukana keskustelussa myös Kirkkohallituksen Kasvatus- ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen sekä Lasten ja nuorten keskuksen asiantuntijoita. 

Tervetuloa mukaan keskustelemaan, kysymään, kuulemaan ja jakamaan ideoita! 

Tilaisuuden ohjelma

klo 13.00 tervetuloa webinaariin / Katri Korolainen, viestinnän ja vaikuttamisen johtaja, Lasten ja nuorten keskus

klo 13.10 Mikä on Harrastamisen Suomen malli ja missä sen kanssa mennään nyt? Henni Axelin, nuorisotyön ja -politiikan johtaja, Opetus- ja kulttuuriministeriö 

klo 13.30 Keskustelua ja kysymyksiä Hennin kanssa 

klo 14.00 Jatketaan keskustelua seurakuntien voimin, mukana keskustelemassa musiikkikouluttaja Riikka Jäntti (LNK), liikuntakasvatuksen koordinaattori Markku Autio (LNK), Kasvatus- ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen (Kirkkohallitus) ja Katri Korolainen ( LNK) 

klo 14.30 tilaisuuden päätös 

Linkki TeamsiinLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätietoja: minedu.fi/suomen-malliLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

Lisätietoja webinaarista: katri.korolainen(at)lastenjanuortenkeskus.fi

 

(Uutinen & kuva: Lasten ja Nuorten Keskus ry)

Takaisin

Tapahtumat