Hyppää sisältöön

Pyhäkoulu

Pyhäkoulu on seurakunnan järjestämää pienten ja kouluikäisten lasten toimintaa. Se on samaan aikaan luonteeltaan kerhon ja jumalanpalveluksen kaltainen. Pyhäkoulusta käytetäänkin nimitystä lasten kirkko.

Pyhäkoulu on kirkon kasteopetusta. Sen tehtävänä on hoitaa lasta siinä yhteisössä, jonka jäseneksi hänet on kastettu. Pyhäkoulussa lapsi kasvaa oman ikäkautensa ja omien edellytystensä mukaisesti seurakunnan yhteyteen, sen jumalanpalveluselämään ja yhteiseen uskoon. 

Pyhäkoulut kokoontuvat viikoittain sunnuntaisin tai arkisin. Viime vuosina pyhäkoulujen monimuotoisuus on lisääntynyt: seurakunnasta riippuen järjestetään esimerkiksi perhe-, periodi-, koti-, kirje- sekä kaakaopyhäkouluja. Myös Lastenkirkko.fi -sivusto tarjoaa tekemistä ja aineistoa pyhäkouluikäisille.  

Pyhäkoulussa keskeinen elementti on hiljentyminen sekä lapsille sopivat ja sovelletut raamatunkertomukset. Hengellistä elämää tuetaan osana lapsen kokonaisvaltaista kasvua ja hyvinvointia. 

Pyhäkoulussa opitaan elämän perusasioita kuten kiitollisuutta, toisten kunnioittamista, itsensä arvokkaaksi kokemista ja Jumalan hyvyyteen ja huolenpitoon luottamista. Pyhäkoulu on lapselle paikka hiljentyä ja olla Jumalan hoidettavana. 

Pyhäkoulua pitävät useimmiten vapaaehtoiset tehtäväänsä koulutetut pyhäkoulunopettajat. Pyhäkoulunopettajia on n. 4000. He saavat tehtäväänsä koulutusta ja ohjausta seurakunnan työntekijöiltä sekä Laste ja nuorten keskus ry:ltä.

Ota yhteyttä

asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Jumalanpalvelus ja kasvatus
Eteläranta 8
00130 Helsinki
Päivitetty