Hyppää sisältöön

Perheiden jumalanpalvelukset

Lapsen kasvu jumalanpalveluselämään alkaa yhteisestä iltarukouksesta.

Vuonna 2000 käyttöön otetussa Jumalanpalvelusten kirjassa pääjumalanpalvelusten joukkoon kuuluu myös perhemessu. Käytännössä perhemessuja on järjestetty jo aiemminkin. Niiden suunnittelussa otetaan huomioon eri ikäisten lasten ja aikuisten tarpeet. 

Useimmiten perhejumalanpalvelukset rakennetaan jonkin teeman ympärille. Myös perhe- ja päiväkerhojen sekä pyhäkoulujen hartaudet ja hiljentymishetket antavat lapselle kokemuksia yhteisestä hiljentymisestä. 

Lapsen kasvu jumalanpalveluselämään alkaa yhteisestä iltarukouksesta. Vanhemmat, isovanhemmat, kummit ja muu lähipiiri ovat lapsen kannalta hänen ensimmäinen seurakuntansa. Yhteinen iltarukous on puolestaan lapsen ensimmäinen yhteisöllinen ”jumalanpalveluskokemus”. Lapsi saa useimmiten kokemuksia myös koko seurakunnan jumalanpalveluelämästä juuri lähipiirinsä kanssa. 

Kirkkojärjestyksen mukaan jokainen kastettu lapsi voi osallistua ehtoolliselle. Lapsi osallistuu ehtoolliselle vanhempiensa tai jonkun muun hänen kristillisestä kasvatuksestaan huolehtivan konfirmoidun kirkon jäsenen kanssa. Aivan pienet lapset, kuten myös yksin ehtoolliselle tulevat lapset siunataan.


Lisätietoja: raija.ojell(at)evl.fi

Päivitetty