Hyppää sisältöön

Erkkaexpress

Erkkaexpress on Kirkon erityisnuorisotyön, nuorisodiakonian ja ulkopuolisuutta ehkäisevän työn avoin informaatiokirje.

Jos haluat viestiä tätä kautta, niin ole yhteydessä. Mukaan tai pois pääset viestittämällä Mäkelän Mikolle, mikko.makela(at)evl.fi

 

 

ERKKAEXPRESS 2/2021

SISÄLLYSLUETTELO

 1. Sekasin Chat
 2. Että kukaan ei jää yksin webinaari ”Oireena väkivalta” 27.4.2021
 3. Erkkatyö on asenne -TEAMS kahvit vertaistuki ja jakaminen kärjellä erkkareille
 4. Ulkopuolisuuden ehkäisyn verkostotapaaminen 27-28.10.2021 Hyvinkään Sveitsi
 5. Ulkopuolisuuden ehkäisyn linjaukset 2021
 6. Erkkavideot julkaistu
 7. Erkanpäivä 18.5.2021
 8. Koulutuksia
 9. Palveluoperaatio Saapas
 10. Tutkimus
 11. Ajankohtaista tietoa

 1. Sekasin-chat

Nuorten hätä on suuri 

Kirkko lähtee keväällä 2021 aiempaa suuremmalla roolilla mukaan Sekasin -chatiin 

Monet nuoret ovat löytäneet Sekasin-chatin keskusteluavun, mutta valitettavasti vain joka viides avun tarvitsija pystytään kohtaamaan. Siksi kutsumme sinua mukaan kouluttautumaan Sekasin-chatin päivystäjäksi

Ovet on auki, lähde mukaan!  

Kaikille avoin infotilaisuus koulutuksista järjestetään 23.3. klo 11-12 Teamsissa tämän linkin kautta:  Liity kokoukseen napsauttamalla tätäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Infotilaisuus myös tallennetaan, joten voit katsoa sen myöhemmin.

Koulutusten ajankohtia ovat: 

Ti 6.4 16-19 Ma 12.4 klo 9-12 Ma 19.4 klo 13-1 Ti 27.4 klo 16-19 Ke 5.5 klo 13-16 

Koulutuksiin voi jo ilmoittautua: https://link.webropolsurveys.com/S/E033DFD9388A5E2E  

Lisätietoa:

Sekasin-webinaarit kirkon ammattilaisille / Kevät 2021 

Koulutukset on sovittu yhdessä Kirkon kasvatus ja perheasiat - yksikön kanssa. Tarkoitus on, että mahdollisimman moni kirkon ammattilainen voisi auttaa nuoria koronakriisin aikana ja myöhemmin. Koulutus ja toiminta on suunnattu teille, jotka ette tee etsivää työtä Netti-Saapasta tai toimi Kirkon keskusteluavussa.

Jatkossa tarjoamme myös seurakuntalaisille/vapaaehtoisille koulutusta, mutta tällä hetkellä koulutukset on suunnattu ainoastaan työntekijöille. 

Nuoret ovat löytäneet Sekasin- chatin hyvin.  Apua kuitenkin tarvitaan enemmän kuin koskaan ja kirkko haluaa auttaa siellä, missä apua eniten tarvitaan. Toimimme osana Sekasin kollektiivia. 

Mikäli webinaarin ajankohtaa ei näy ilmoittautumisvalikossa, se on jo täynnä. Sekasin-koulutukseen kuuluu webinaarin lisäksi itseopiskelumateriaalia Moodle-alustalla. 
 
Ohjeet itseopiskelumateriaalin käyttöön ja webinaariin liittymiseen lähetetään sinulle sähköpostitse ilmoittauduttuasi (HUOM! Tarkista roskapostikansio).  Lisätiedot koulutuksista: 
pihla.aaltonen@sekasin.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä. 

Lisätietoja kirkon puolelta sirpa.syrja@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja mikko.makela@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä. 

Vertaistukea tarjoavat jo pitkään päivystäneet Meri-Porin seurakunnan Terhi Räty terhi.raty@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja Helsingin seurakuntayhtymän Sanna Parkkinen sanna.l.parkkinen@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Yhteistyössä Lasten ja Nuorten Keskus ry kanssa. 

  

Sekasin-chatin koulutukseen kuuluu osallistuminen 3 tunnin webinaariin sekä itseopiskelumateriaali Moodle-alustalla. Webinaareja on tarjolla päivä- ja ilta-aikoinahuhti- ja toukokuussa. Webinaari-ilmoittautumisen kuittausviestissä saat ohjeet Moodle-materiaalin eli Sekasin-Materiaalipankin käyttöön. Materiaalipankista kannattaa lukea Sekasin-peruskoulutuksen osiot 1-4 - mielellään jo ennen webinaaria, jos mahdollista. Osio 5 käydään tiivistetysti läpi webinaarissa. Materiaalipankki tarjoaa tämän lisäksi paljon lisämateriaalia päivystystyön tueksi ja se säilyy käytössäsi koko Sekasin-urasi ajan. 

Lisätietoja: www.sekasin.fi Erityisnuorisotyö ja ulkopuolisuuden ehkäisy - evl.fi

 1. Että kukaan ei jää yksin webinaari ”Oireena väkivalta” 27.4.2021

 

Että kukaan ei jää yksin kiertueen aloitus, huippuseminaari ”Oireena väkivalta” toteutuu 27.4. striimattuna klo 13.30-16.00.

Ohjelmassa Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys, asiantuntijaluennot sekä paneelikeskustelut.

Oikeuspsykologian dosentti Taina Laajasalo (erikoistunut lapsiin ja nuoriin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn), Espoon piispa Kaisamari Hintikka, Lapsiasianvaltuutettu Elina Pekkarinen toimiston katsaus ”Korona ja lapset”, Avarn Securityn Miku Airaksinen, Jenni Romanoff, ankkuripoliisi, vanhempi rikoskonstaapeli, Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka, Sekasin-chat kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana, Kirkon erityisnuorisotyönohjaaja Johanna Flinkman.

Tapahtuma sisältää Ulkopuolisuuden ehkäisyn suuntaviivat ”Että kukaan ei jää yksin” lanseerauksen.  

Lisätietoja: mikko.makela@evl.fi ja sirpa.syrja@evl.fi

Tapahtuma on osallistujille maksuton. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua, mukaan mahtuu 250 osallistujaa. Linkki tapahtumaan:

Microsoft Teams -kokous

Liity tietokoneella tai mobiilisovelluksella

Liity kokoukseen napsauttamalla tätäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 1. Erkkatyö on asenne -TEAMS kahvit vertaistuki ja jakaminen kärjellä erkkareille

On toivottu, että tänä vaikeana aikana kohtaisimme toisiamme, antaisimme vertaistukea ja jakaisimme arjen asioita. Järjestämme siis kaikille avoimia kokoontumisia. Tervetuloa mukaan, piipahtamaan tai vaihtamaan ajatuksia koko ajaksi Erkkakahveille

ti 30.3. klo 9-10 Liity kokoukseen napsauttamalla tätäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

ke 21.4. klo 10-11 Liity kokoukseen napsauttamalla tätäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

ma 24.5.klo 15-16 Liity kokoukseen napsauttamalla tätäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Syksyn alustavat ajat:

24.8. klo 9-10

23.9. klo 10-11

15.10. klo 14-15

11.11. klo 10-11

13.12. klo 9-10

 1. Ulkopuolisuuden ehkäisyn verkostotapaaminen 27-28.10.2021, Hyvinkään Sveitsi

Koronarajoituksista johtuen joudumme siirtämään Ulkopuolisuuden ehkäisyn verkostotapaamisen ajankohdan lokakuulle. 

Uusi ajankohta on 27-28.10.2021 ja paikkana Hyvinkään uusittu kylpylähotelli Sveitsi.  Ohjelmassa mm. Kuka kuuntelee köyhää nuorta?, Nuorisotyön saavutettavuus ja kokemuksia nuorten kehitysvammaisten kanssa tehtävästä työstä, E-pelaaminen työvälineenä, Nuorisotyön saavutettavuus, Intersukupuolisuus ja sateenkaarityö Juha Kilpiä, metsämessu, Ulkopuolisuuden ehkäisyn linjaukset 2021. Erkka-SM kilpailu, upea juhlaillallinen. Liikettä ja kelluntaa Hyvinkään Sveitsi -kylpylähotellissa.

Osallistumismaksu: 295,00 hlö 2h/huone tai 395,00 1h/huone. Täysihoito sisältää majoituksen, ruuat, ohjelman. Osallistumismaksu ilman majoitusta on täysihoidolla 245€. Lisätietoja: mikko.makela@evl.fi

Mahdollisuus on myös majoittautua sopimushintaan 26.-27.10. 58€/hlö 2hh. 

Osallistujamäärä on rajoitettu, kannattaa ilmoittautua ajoissa.

Lisätietoja: Erityisnuorisotyö ja ulkopuolisuuden ehkäisy - evl.fi

Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.fi/reg/Ulkopuolisuuden_ehkaisyn_verkostotapaaminen_6456

 1. Ulkopuolisuuden ehkäisyn linjaukset 2021

Että kukaan ei jää yksin – Kirkon kasvatuksen ulkopuolisuuden ehkäisyn linjaukset linkki ohessa alla. Koulutuswebinaareja, osana Että kukaan ei jää yksin kiertuetta. Granolta voi tilata myös painotuotteena Kirkkohallituksen julkaisut (evl.fi)

Linkki dokumenttiin: 61c8bf98-f67e-3bbc-f8d5-968d811e7b03 (evl.fi)

 1. Erkkavideot julkaistu

Erityisnuorisotyön työkokous esitti, että työtämme kuvaamaan tuotettaisiin videoita. Ne ovat nyt valmiit ja löytyvät Youtubesta, linkki: Erityisnuorisotyö ja ulkopuolisuuden ehkäisy - evl.fi  Kiitos kaikille mahdollistajille! Näitä voi käyttää esim. oman työn esittelemiseen luottamushenkilöille. Niitä käytetään aktiivisesti koulutuksissa kirkon tuleville työntekijöille.

Kiitos DIAK ja Lasten ja Nuorten Keskus ry yhteistyöstä.

 1. Koulutuksia

Erityinen tuki – nuoret ja lapset (KEK 5op) 29.9.-1.10.2021 ja 8.-9.12.2021 

Erityisen tuen määrä ei ole vähenemässä. Miten käytän työssäni digitaalisen auttamisen menetelmiä, osaan tunnistaa ja auttaa erilaisia oppijoita? Moninaisuuden aiheuttama tuen tarve kasvaa, miten tunnistan, autan ja arvioin? Kuinka teen yhteistä työtä eri verkostojen kanssa. #kukaaneijääyksin. Kirkon erityisnuorisotyön linjausten ja Ulkopuolisuuden ehkäisyn linjaus 2021 pohjalta on kehitetty moduuli, joka sopii erityisnuorisotyöntekijöille sekä laajemminkin  erityisnuorisotyön työotetta ja asennetta haluaville työntekijöille.

https://koulutuskalenteri.evl.fi/erityinen-tuki-nuoret-ja-lapset-2021/

Vuonna 2022 järjestetään jälleen Ulkopuolisuuden ehkäisy KEK. Lähijaksojen ajankohdat: 28-30.9.2022 ja 15-16.12.2022

 1. Erkanpäivä 18.5.

Muistakaa perinteinen valtakunnallinen Erkapäivä, Erkan nimipäivänä 18.5.

Kyseisenä päivänä julkistetaan vuoden Erkkari. Aihetunnisteilla #erkkari2021 #kukaaneijääyksin toivotaan someviestintää.

Perusteet: Kirkon erityisnuorisotyöntekijä /erityisnuorisotyön teko palkinto

 
1. Ehdokkaita voivat asettaa kaikki asiasta kiinnostuneet.
2. Ehdotukset palkinnon saajiksi tulee lähettää Kirkon erityisnuorisotyön neuvottelupäivien työryhmälle edellisen vuoden loppuun mennessä. Työryhmä päättää esitysten perustella palkinnon saajasta 7.5. mennessä. Parittomina vuosina palkitaan henkilö, parillisina erityisnuorisotyön teko.

3. Vuoden Erkkari/teko julkistetaan vuosittain Erkan päivänä toukokuussa 18.5.
4. Vuoden Erkkari tai vuoden erkkateosta vastaava henkilö kirjoittaa Villi-Lehteen Työntekijän näkökulmasta –palstalle.

 

Ensimmäinen Vuoden Erkkari palkinto annettiin  vuonna 2017 postuumisti vuonna 2015 edesmenneelle Espoonlahden seurakunnan erityisnuorisotyöntekijä Sami Hiltuselle.

2018 Lahden seurakuntayhtymä, 2019 Tapu Sirkka, 2020 Järvenpään seurakunta

Tänä vuonna 2021 saa ehdottaa henkilöä.

 Koronasta johtuen ehdotuksia voi lähettää 15.3.2021 saakka (mikko.makela@evl.fi)

 1. Palveluoperaatio Saapas

Maksuton katu-ja FestariSaappaan koulutus on siirretty keväältä marraskuulle. Koulutus toteutuu Jyväskylässä 9.-10.11.2021 sis majoituksen. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen: https://koulutukset.lastenjanuortenkeskus.fi/koulutukset/katu-ja-festarisaappaan-ohjaajakoulutus/Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Koulutuksista lisätiedot ja ilmoittautumiset erityisnuorisotyönsihteeri Ville Viljakaiselta 0400 105 071 ville.viljakainen@lastenjanuortenkeskus.fi

www.saapas.fi

Lasten ja nuorten Keskus ry mukana miettimässä ja tekemässä aluellisia ulkopuolsiuuden ehkäisyn teemapäiviä/tapahtumia: https://koulutukset.lastenjanuortenkeskus.fi/koulutukset/ulkopuolisuuden-ehkaisyn-teemapaiva-tilaus/Linkki avautuu uudessa välilehdessä

 1. Tutkimus

Sanna Nygård on tehnyt gradun #kukaaneijääyksin Ulkopuolisuuden ehkäisy Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kasvatustyössä. Kiitos Sanna!

Tärkeitä tutkimustuloksia ovat mm. ”Näin ollen on merkittävää, että kirkon kasvatuksen kentän toimijat kohtaavat juuri hiljaisia, yksinäisiä ja kiusattuja lapsia/nuoria työssään” ja että kaikki ammattiryhmät kohtaavat huoltajia/perheitä, jolta kentältä myös nousee ulkopuolisuuden kokemusta.

Linkki tutkimukseen:

 Microsoft Word - gradu_Sanna Nygård_helmikuu2021_final1st (uef.fi)

 1. Ajankohtaista tietoa

Uusi opas kertoo vanhemmille lapsen stressistä ja aivojen kehityksestä | Turun yliopisto (utu.fi)

Vakivaltainen-aariajattelu-verkossa.pdf (amazonaws.com)

Valo ja iloa kevääseen!

Erkkaexpress on Kirkon erityisnuorisotyön, nuorisodiakonian ja ulkopuolisuutta ehkäisevän työn avoin informaatiokirje. Jos haluat viestiä tätä kautta, niin ole yhteydessä.

Mukaan tai pois pääset viestittämällä Kirkkohallituksen asiantuntija Mikko Mäkelälle (mikko.makela@evl.fi)

ErkkaExpressit

Päivitetty