Hyppää sisältöön

Roomalaiskatolinen kirkko

Kirkkojenvälistä yhteyttä on pidetty yllä eri tavoin, mm. Suomen Ekumeenisessa Neuvostossa, erilaisissa teemaseminaareissa, vierailujen muodossa (suomalaisten piispojen vierailut Vatikaanissa sekä paavin vierailu Suomessa) sekä Luterilaisen maailmanliiton ja Paavillisen kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston ykseyskomissiossa.

Ekumeeninen delegaatio on vuodesta 1985 lähtien vieraillut pyhän Henrikin päivänä Roomassa ja tavannut yksityisvastaanotolla myös paavin. Mukana on vuorollaan yksi luterilaisen kirkon piispoista ja katolisen kirkon piispa, joskus myös ortodoksinen arkkipiispa. Video vuoden 2018 vierailusta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Merkittävin saavutus luterilaisten ja roomalaiskatolisen kirkon yhteyspyrkimyksissä on Yhteinen julistus vanhurskauttamisopista Linkki avautuu uudessa välilehdessä(YJV 1999), jonka lopulliseen muotoiluun kirkkomme vaikutti huomattavalla tavalla (Eero Huovinen, Simo Peura, Antti Saarelma). Saavutettu yhteisymmärrys on mm. edistänyt ulkosuomalaistyön järjestelyjä katolisissa maissa sekä toiminut pohjana esimerkiksi ruotsalais-suomalaiselle bilateraaliselle dialogille. Yhteinen julistus vanhurskauttamisopista -julkaisusta tuli v. 2019 kuluneeksi 20 vuotta, jonka kunniaksi järjestettiin juhlaseminaariLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja vietettiin ekumeeninen rukoushetkiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Suomalais-ruotsalainen luterilais-katolinen dialogi vuosina 2002-2009 jatkoi vanhurskauttamisteeman syventämistä Ruotsin ja Suomen kirkollisessa kontekstissa. Tulokset julkaistiin raportissa Vanhurskauttaminen kirkon elämässäLinkki avautuu uudessa välilehdessä (2010). Teologinen dialogi jatkui kansallisena dialogina piispojen Simo Peura ja Teemu Sippo SCJ johdolla 2014-2017. Mukana oli myös katolisen ekumeenisen teologian kansainvälisiä asiantuntijoita. Dialogin raportti: Communion in Growth. Declaration on the Church, Eucharist and MinistryLinkki avautuu uudessa välilehdessä (2017).

LML:n ja roomalaiskatolisen kirkon kristittyjen ykseyden neuvoston dialogikomissiossa edustajamme ja sen luterilainen pj. on emerituspiispa Eero Huovinen. Komissio on toiminut vuodesta 1967 alkaen, ja se on käsitellyt useita keskeisiä opillisia kysymyksiä (mm. ehtoollinen, evankeliumi, kirkko-oppi, ykseys, virka).

Ykseyskomissio julkaisi v. 2013 raportin From Conflict to Communion, joka suomennettiin nimellä Vastakkainasettelusta yhteyteenLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Se on tärkeä dokumentti myös reformaation 500-vuotismerkkivuoden 2017 näkökulmasta. Komissio jatkaa työtä aiheenaan "Kaste kasvavan yhteyden perustana". Asiakirjaan From Conflict to Communion liittyy myös opinto-opas paikallista käyttöä varten: Study GuideLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Paavi Franciscuksen ja piispa Munib Younanin yhteinen julkilausuma Lundissa 31.10.2016 (suomeksi)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Luterilais-katolisen dialogin nykynäkymät (johtava asiantuntija Tomi Karttusen luento 2020)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Dokumentaatio

Kaste ja yhteyden kasvu. Luterilais-roomalaiskatolisen ykseyskomission raportin suomennos Linkki avautuu uudessa välilehdessä(2022)

Liite yhteiseen viralliseen julkilausumaan [Yhteisestä julistuksesta vanhurskauttamisopista]Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Notre Damen neuvottelun julkilausumaLinkki avautuu uudessa välilehdessä (2019)

Kasvavaa yhteyttä. Julistus kirkosta, eukaristiasta ja virastaLinkki avautuu uudessa välilehdessä (2018)

Communion in Growth. Declaration on the Church, Eucharist and MinistryLinkki avautuu uudessa välilehdessä (2017)

Den uppnådda enighetens betydelse och omfattning (IV)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

The Apostolicity of the Church: Study Document of the Lutheran-Roman Catholic Commission on UnityLinkki avautuu uudessa välilehdessä (Kirkon ulkoasiainneuvoston lausunto 2008)

 

Julkaisut ja tutkimus

Saksan kirkkojen neuvoston  vuonna 2020 julkaistu kirjanen kirkko-opillisesta dialogista Suomen Ekumeenisen Neuvoston kanssa, jossa ovat myös TT johtava-asiantuntia Tomi Karttusen ja TT isä Toan Tri Nguyenin artikkelit Kasvavaa yhteyttä -asiakirjasta: Doku-Konsultation-Finnen-Ekkl_Download.pdf (oekumene-ack.de)

Muita Tomi Karttusen ja isä Tri:n artikkeleja ko. konsultaatiossa: Konsultation_2018_Karttunen_Communion_in_Growth.pdf (oekumene-ack.de)

Konsultation_2018_Nguyen_Communion_in_growth_FinnishExperience_from_catholic_perspective.pdf (oekumene-ack.de)

Reseptio-lehtiä, joissa on julkaistu materiaalia luterilais-katolisista dialogeista:

Reseptio 1/2018 5a0d65a5-7e41-b3c2-5063-65b07860b98e (evl.fi) 

Reseptio 1/2019 Reseptip 1/2019 (evl.fi)

Noora Palmin Kasvavaa yhteyttä -asiakirjaa käsittelevä pro gradu -työ

 

Ota yhteyttä

johtava asiantuntija
Ulkoasiain osasto
Eteläranta 8
00130 Helsinki
Päivitetty