Hyppää sisältöön

Reformatoriset kirkot

Skotlannin kirkko ja EKD

Kirkkomme on ehtoollis- ja saarnatuoliyhteydessä LML:n välityksellä sen luterilaisten jäsenkirkkojen kanssa. Muista reformatorisista kirkoista virallinen ehtoollis- ja saarnatuoliyhteys on voimassa Skotlannin kirkon kanssaLinkki avautuu uudessa välilehdessä vuodesta 1954, mutta käytännön ilmenemismuotoja sillä ei juuri ole. Käytännön ehtoollis- ja saarnatuoliyhteys kirkollamme on esim. Saksan evankelisen kirkon maakirkkojen kanssa, joiden joukossa on myös reformoituja ja unioituja kirkkoja. Tämän yhteyden virallinen perusta on v. 2002 Meissenin ja Porvoon sopimusten pohjalta laaditussa kirkkomme ja EKD:n yhteistyösopimuksessaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Kirkkomme ja EKD:n yhteistyötä tarkastellaan kolmivuosittain pidettävissä konsultaatioissa. Kesäkuussa 2018 Berliinissä järjestetty konsultaatio toteutettiin ensimmäistä kertaa kolmenvälisenä, kun mukana oli myös Ruotsin kirkko (Kommunikea 2018Linkki avautuu uudessa välilehdessä). Jatkossa konsultaatiot on tarkoitus toteuttaa aina kolmenvälisinä, seuraavan kerran Ruotsissa 2021.

Leuenbergin konkordia

Kirkolliskokous päätti v. 1977, ettei kirkkomme allekirjoita ”Euroopan reformatorisia kirkkoja yhdistävää” Leuenbergin konkordiaa Linkki avautuu uudessa välilehdessä(1973) sen sisältämien teologisten ongelmien vuoksi. Kirkkomme on kuitenkin ottanut osaa Leuenbergin kirkkoyhteisön (nykyisin Euroopan Protestanttisten Kirkkojen Yhteisö, EPKY) teologiseen työskentelyyn. Tämä on tarkoittanut esimerkiksi lukuisten lausuntojen antamista EPKY:n teologisista dokumenteista.

Dokumentaatio

Leuenbergin konkordian kolmikielinen teksti:

Konkordie reformatorischer Kirchen in Europa (Leuenberger Konkordie) - Agreement between Reformation Churches in Europe (Leuenberg Agreement) - Concorde entre Eglises issues de la Réforme en Europe (Concorde de Leuenberg) 1973. Frankfurt am Main 1993

Suomeksi: Mietintö Euroopan reformatoristen kirkkojen Leuenbergin konkordiasta 1974. Pieksämäki 1975. Konkordian teksti liitteenä 1.
Mietintö osa 1Linkki avautuu uudessa välilehdessä   
Mietintö osa 2Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Risto Saarinen (ed.), Ekumeeninen työkirja s. 212-222

Tomi Karttunen: Tarpeellista ja mahdollista? Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Euroopan protestanttisten kirkkojen yhteisön jäsenyys, Teologinen Aikakauskirja 4/2009, s. 320-334

Leuenberg-CPCE and ELCFLinkki avautuu uudessa välilehdessä, Tomi Karttunen

Ota yhteyttä

johtava asiantuntija
Ulkoasiain osasto
Eteläranta 8
00130 Helsinki
Päivitetty