Hyppää sisältöön

Tukea koronaepidemian herättämään huoleen ja ahdistukseen

Kirkon keskusteluapu tarjoaa tukea sekä puhelimitse että netin välityksellä. 

Monet seurakunnat ovat valtakunnallisen palvelun ohella avanneet omia neuvonta- ja keskustelupuhelimia (löytyvät parhaiten seurakuntien nettisivuilta). Oman seurakuntasi tiedon voit hakea kotisoitteellasi. Sitä kautta löydät myös työntekijöiden yhteystiedot ja henkilökohtaista tukea.

Puhelin- ja verkkoauttajat Suomessa.

Mielenterveystalo.fi tarjoaa käytännön ohjeita ja tukea koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietämiseen.

Mieli ry:n johtavan asiantuntijan Meri Larivaaran neuvoja (lähde Yle)

 1. Seuraa luotettavaa tietoa. Esimerkiksi perinteiset tiedotusvälineet ja THL antavat hyvää tietoa.

 2. Siitä huolimatta ota terve etäisyys uutisvirtaan. Varsinkin somen seurantaa kannattaa vähentää.

 3. Hyväksy epävarmuus. Koska tämä on uusi tauti, kukaan ei osaa sanoa, miten virus käyttäytyy. Myös asiantuntijoilla ja viranomaisilla tietopohja muuttuu.

 4. Noudata viranomaisten ohjeita ja toimi niiden mukaan. Teot auttavat pysymään rauhallisena.

 5. Puhu. Kannattaa keskustella ja vertailla kokemuksia etenkin sellaisten ihmisten kanssa, jotka auttavat rauhoittumaan. Älä jää yksin.

 6. Tee konkreettisia asioita. Varaudu viranomaisten ohjeiden mukaan. Mieti rauhallisesti, onko sinulla riittävästi kotivaraa ja mitä teet, jos joudut karanteeniin.

 7. Säilytä arkirutiinit. Etätöissäkin herää, pukeudu, tee työt, käy ulkona.

 8. Ulkoile ja liiku. Kaikki terveet voivat edelleen ulkoilla ja käydä kävelylenkillä. Ulos meneminen auttaa usein ja luonnossa liikkuminen virkistää ja rentouttaa mieltä. Myös liikunta auttaa. Liikunnan ei tarvitse olla raskasta hikiliikuntaa, kevytkin liikunta auttaa.

 9. Muista rentoutua. Kannattaa miettiä, miten muuten saa arjessa ajatukset irti stressaavista tilanteista: onko se elokuvien katsominen tai jotain muuta. Myös erilaisia rentoutumisharjoituksia voi kokeilla.

 10. Pidä etäkahvihetkiä tai muita etäyhteyksiä. Ole ystäviin tai töihin yhteydessä vaikka videopuheluilla.

 11. Vältä päihtymistä. Nyt kannattaa välttää päihteiden käyttöä. Päihteet vahvistavat pahaa oloa. Ja päihteiden käytön jälkeen ahdistuneisuus lisääntyy.

 12. Auta muita. Esimerkiksi naapurien auttaminen kaupassakäynnissä tai apteekissa käynnissä tekee hyvää itsellesikin.

Ks. myös Mieli ry:n sivusto.

WHO:n mielenterveysohjeita koronakriisissä (lähde Yle)

 1. COVID-19 vaikuttaa ja tulee vaikuttamaan ihmisiin monissa maissa eri maantieteellisillä alueilla. Älä liitä koronaan etnisyyttä tai kansallisuutta. Ole empaattinen tartunnan saaneille, olivat he mistä maasta tahansa, koska he eivät ole tehneet mitään väärää.

 2. Älä kutsu viruksen saaneita COVID-19 -tapauksiksi, uhreiksi tai COVID-19 perheiksi tai sairastuneiksi. He ovat ihmisiä, joilla on COVID-19, ihmisiä, jotka toipuvat COVID-19:stä ja toivuttuaan he palaavat töidensä, perheidensä ja rakkaidensa pariin.

 3. Vältä katsomasta, lukemasta ja kuuntelemasta uutisia, jotka saavat sinut ahdistuneeksi tai stressaavat. Etsi tietoa pääosin valmistautuaksesi käytännön toimiin ja suojellaksesi itseäsi ja läheisiäsi. Etsi tietoa vain kerran tai kahdesti tiettyyn aikaan päivästä. Yllättävä ja jatkuva uutisvirta taudin leviämisestä saa kenet tahansa pelokkaaksi. Hanki faktat. Kerää tietoa tasaisin väliajoin, käytä WHO:n kotisivuja ja paikallisten viranomaisten alustoja, jotta voit erottaa faktat huhuista.

 4. Suojele itseäsi ja tue muita. Toisten auttaminen hädän hetkellä voi hyödyttää niin auttajaa kuin avunsaajaakin.

 5. Käytä mahdollisuutesi vahvistaa positiivisia ääniä, tarinoita ja kuvia niistä, jotka ovat kokeneet uuden koronaviruksen (COVID-19) ja jotka ovat toipuneet tai auttaneet rakkaitaan vaikeassa toipumisessa ja haluavat jakaa kokemuksensa.

 6. Anna kunniaa hoitajille ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka tukevat COVID-19-altistuneita yhteisössäsi. Tunnusta heidän osansa ihmishenkien pelastamisessa ja rakkaidesi turvaamisessa.

WHO:n ohjeet kokonaisuudessaan (englanniksi).

Lapset ja koronakriisin herättämien tunteiden käsittely

Katso esimerkiksi Toivoa & toimintaa -hankkeen ohjeita.

Ota yhteyttä

asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Diakonia ja yhteiskunta
ETELÄRANTA 8
00130 Helsinki
Päivitetty