Hyppää sisältöön

Aikuiset kirkossa

Kirkko on mukana aikuiselämän monimuotoisuudessa, iloissa ja huolissa eri tavoin. Kirkon jäsenistä 75% on aikuisia, ja jokaisella on oma henkilökohtainen kertomuksensa. Aikuisten tarpeisiin vastavat paikalliset seurakunnat lukuisilla eri tavoilla. Ihmisiä kokoaa yhteen esimerkiksi kuorotoiminta, jumalanpalvelukset ja erilaiset ryhmätoiminnat. Seurakunta tarjoaa myös yhteisöä, jota voi olla kehittämässä ja vahvistamassa.

Kirkko organisaationa rakentuu paikallistasolla olevien seurakuntalaisten luottamuselimien kautta. Samalla tavalla hengellisen elämän alueella on paikallisväriä riippuen siitä, millaiset kristilliset järjestöt ja herätysliikkeet toimivat alueella. Vapaaehtoistoimintaa on jokaisessa seurakunnassa, mutta se on myös syntynyttä alueen ja ajankohdan tarpeisiin.

Kaiken toiminnan lähtökohta on se, että jokainen saa olla mukana turvallisesti ja hyväksyttynä sellaisena kuin on. Tämän turvallisuuden takaamiseksi on luotu erilaisia toimintamalleja, kuten esimerkiksi malli seksuaalisen häirinnän torjumiseen.

Yhä useampi aikuinen käy rippikoulun. Tietoa aikuisrippikoulusta löydät täältä.

Kummius on tärkeä tehtävä. Lisää kummiudesta täällä.

Ihmiselämän koko kirjo ja elämänkaaren vaiheet saavat tilaa kirkossa. Yhä suurempi joukko aikuisia elää yksin. Joidenkin elämää värittää ruuhkavuodet. Joidenkin osa on ollut päätyä sairaalaan tai laitoksiin. Osa on matkatöissä pitkin maailmaa, osa vankilassa. Jotkut elävät isovanhempiaikaa omine haasteineen. Joidenkin elämän keskiössä on työ tai sen puute. Tässä kaikessa elämässä kirkko on toiminnallaan mukana.

Erilaiset työryhmät ovat pohtineet keskeisiä piirteitä aikuisten toimimiseen liittyen kirkossa. Tässä on liitteenä joitakin asiakirjoja kehittämistyön tueksi ja ajatuksien herättämiseksi.

(kuva: Damien Kühn / Unsplash)

Ota yhteyttä

asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Eteläranta 8
00130 Helsinki
Päivitetty