Hyppää sisältöön

Toiminnallisia vinkkejä seurakunnille

Tämä sivu on suunnattu kaikille yhteisöille, jotka haluavat ottaa Valoa-haasteiden tekemisen osaksi toimintaansa ja liittyä siten mukaan kampanjaan. Käytä ideoita vapaasti!

Valoa-kampanjaan liittyvä valotunneli Kotkassa puistossa vuonna 2017
Valotunneli Kotkassa viime kerran Valoa-kampanjan aikaan

Pimee cafee

”Pimee cafee” on näkövammaisten tuottama kahvila, jossa ei näe mitään. ”Illallinen pimeässä” on suosittu elämyslahja, jonka tarkoitus on haastaa aisteja. Tehkää oma ”iltapala pimeässä” -elämys toisillenne. Etsikää joko ikkunaton huone jonka saa pimeäksi tai pimentäkää huone mustilla kankailla, pressuilla, jätesäkeillä tms.

Iltapalan jälkeen tuokaa huoneeseen valoa ensin vain yhdellä kynttilällä (tai pienellä lampulla).  Pienikin valonlähde valaisee paljon.

Keskustelua:

Miltä pimeys tuntuu? Miten siinä oppii toimimaan?
Puhukaa myös elämän/mielen pimeydestä. Mistä mieli synkkenee?
Puhukaa valosta. Minkälaiset asiat voi tuoda valoa elämän pimeinä hetkinä?
Joskus pienikin valo riittää. Miten voit itse luoda valoa ympärillesi?
Raamattu vertaa Jumalaa ja kristittyjä valoon. Lukekaa valosta kertovia Raamatun kohtia esim. Joh. 8:12 ja Matt 5:13-16. Mitä ne merkitsevät teille?
Halutessa teemaa voi liittää 21. sunnuntai helluntaista evankeliumitekstiin Joh 9:21, jossa Jeesus on parantanut sokeana syntyneen.

Valakaa kynttilöitä tai tehkää lyhtyjä

Kynttilöiden tekeminen
Kynttilöitä voi tehdä itse kastamalla tai valamalla. Askarteluliikkeistä saa ostaa valmista kynttilämassaa ja sydänlankaa. Vaihtoehtoisesti voi sulattaa vanhoja kynttilänpätkiä tai lisätä niitä osaksi valmista massaa. Lisäksi tarvitaan vesikattila ja sen sisälle mahtuvat metallipurkit, sillä kynttilämassa sulatetaan liedellä vesihauteessa. Kynttilöiden valamiseen tarvitaan muotit, joita voi leikata vaikka vanhoista maitopurkeista. Tarkemmat ohjeet löytyvät askarteluliikkeestä tai netistä.

Kynttilöiden koristeleminen
Kynttilän valamista helpompaa on koristella valmiita kynttilöitä askarteluliikkeistä väreillä tai ohuilla vahalevyillä. Levyistä leikataan paloja saksilla ja painetaan sormilla kiinni kynttilän pintaan.

Kynttilälyhty
Kynttilälyhdyn voi tehdä esim. tyhjästä lasipurkista ja metallilangasta. Koristeena voi olla helmiä tai purkin voi myös maalata lasivärein

Valoa pimeyteen

Valaiskaa joku pimeä paikka, esimerkiksi tunneli, tai suunnitelkaa valotaideteos. Jakakaa kuvia tai videoita rakentamisesta ja valmiista projektista somessa tunnuksella #valoa.

Videohaaste/valokuvahaaste

Suunnittele video tai kuva ja jaa se somessa #valoa -tunnuksella.

  • Tee video tai kuva, joka kannustaa ihmisiä jakamaan valoa toisilleen tai ”olemaan valona maailmassa”.
  • Kerro videon tai kuvan avulla, mikä tuo valoa elämääsi?
  • Muistuta toisille, että jokaisen tunnelin päässä on valoa. Mistä itsellesi on ollut apua, kun on ollut vaikeaa? Jaa #valoa!

Hartausideoita: Jaa #valoa

Tuohusrinki. Jaetaan jokaiselle tuohus. Annetaan valon levitä ”Kristus –kynttilästä” lähtien ihmiseltä toiselle.  Kukin valon saaja sanoo ääneen yhden konkreettisen asian, jolla voi jakaa valoa eli tehdä toisille hyvää maailmassa.

Joh. 12: 8
Jeesus puhui taas kansalle ja sanoi: ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.”

Matt. 5: 13-16
Jeesus sanoo:
Te olette maan suola. Mutta jos suola menettää makunsa, millä se saadaan suolaiseksi? Ei se kelpaa enää mihinkään: se heitetään menemään, ja ihmiset tallaavat sen jalkoihinsa.
Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella. Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan. Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville. Näin loistakoon teidänkin valonne ihmisille, jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa.

Rukous kynttilöiden valossa

”Sinun luonasi on elämän lähde, sinun valostasi me saamme valon.” Ps. 36:10

Rukouksen aikana sytytetään kynttilä tai tuohus jokaista rukousaihetta kohti. Rukoilijoita voi olla useampi. Rukoukseen voi lisätä ajankohtaisia aiheita.

Jumala, sinä olet hyvä ja rakastat meitä. Me tuomme sinun valoosi ne asiat, joiden puolesta rukoilemme.

Tuomme valoon huolemme ja ahdistuksemme. Auta meitä löytämään lepo silloin kun tehtävää on liikaa ja tarkoitus silloin, kun emme löydä paikkaamme töissä tai opinnoissa. Jumala, anna meille se, mitä juuri nyt kaipaamme syvimmin. Siunaa niitä ihmisiä, jotka ovat meille tärkeitä. Auta heitä kaikessa, missä he tarvitsevat apua ja lohdutusta.

Tuomme valoon sairauden ja kivun, jota koemme kehossamme tai mielessämme. Rukoilemme niiden perheenjäsenten, ystävien ja muiden läheisten puolesta, jotka sairastavat. Jumala, jos se on sinun tahtosi, anna meidän parantua. Auta meitä näkemään, että olemme sinun rakkautesi ympäröimiä.

Tuomme valoon huolen ilmaston lämpenemisestä, jäätiköiden sulamisesta ja luonnon ahdingosta. Jumala anna meille toivo tulevaisuudesta. Auta meitä luottamaan siihen, että meidän teoillamme on merkitys ja voimme vaikuttaa siihen, millaisen maailman jätämme jälkeemme.

Tuomme valoon yksinäisyyden. Kiitos, että on aikoja, jolloin saamme levätä yksinäisyydessä. Auta silloin kun yksinäisyys pelottaa tai emme tunnu kuuluvamme joukkoon. Jumala lähetä ihmisiä, joiden kanssa voimme jakaa elämämme. Auta meitä huomaamaan lähellämme ne ihmiset, jotka kaipaavat seuraa.

Tuomme valoon epäoikeudenmukaisuuden. Jumala me olemme usein keskeneräisiä ja epävarmoja. Ohjaa meitä ja maailmaa kohti oikeudenmukaisuutta. Anna meille taitoa välittää kaikenlaisista ihmisistä. Auta meitä pitämään huolta itsestämme.

Tuomme valoon kaiken sen, mistä olemme kiitollisia. Kiitos, että saamme iloita iloitsevien kanssa. Auta meitä huomaamaan, että kaikki mikä meissä on, on sinun luomaasi. Jumala, kiitos että sinä olet valo. Kiitos, että saamme kulkea sinun valossasi.

Aamen.

Päivitetty