Hyppää sisältöön

Kristi förklarings dag

Innehållet i Kristi förklarings dag är berättelsen om när Jesus tog med sina lärjungarPetrus, Jakob och Johannes, upp på ett berg. Jesus förvandlades inför deras ögon så att han strålade som ljuset. Gamla testamentets profeter Mose och Eliauppenbarade sig för dem för att visa att Jesus var den Messias som utlovats i det gamla förbundet. Lärjungarna hörde en röst som sade: ”Detta är min älskade son, han är min utvalde. Lyssna till honom” (Matt. 17:1-8).

Sedan 1500-talet har Kristi förklarings dag firats i Sverige och Finland den sjunde söndagen efter treenighetssöndagen. Nu räknas söndagarna från pingsten istället för från treenighetssöndagen, Kristi förklarings dag, är nu den åttonde söndagen efter pingsten. Helgen firas således vanligtvis i slutet av juli, ibland i början av augusti. Helgdagens liturgiska färg är vit.

Firandet av Kristi förklarings dag har sina rötter i 400-talets Syrien. I väst är de äldsta uppgifterna om helgen från 900-talets Spanien och Gallien. Då firades Kristi förklarings dag den 6 augusti, som fortfarande är det datum då man firar dagen i den katolska, ortodoxa och anglikanska kyrkan.