Hyppää sisältöön
Urkuri soittaa urkuja.

Kirkossa

Kirkko on ihmisiä varten

Kirkkorakennus on ihmisiä ja seurakuntaa varten. Siellä rukoillaan ja vietetään messua. Siellä lauletaan ja soitetaan. Kirkon tiloihin kokoonnutaan erilaisiin kerhoihin, kuoroihin ja muihin kohtaamisiin. 

Messu eli jumalanpalvelus on kaikille avoin seurakunnan kokoontuminen. Messua vietetään joka sunnuntai. Sinäkin olet tervetullut mukaan!

  • Messu on jumalanpalvelus, jossa vietetään ehtoollista.
  • Viikkomessu vietetään yleensä arkipäivänä. Viikkomessussa on tilaa hiljaisuudelle, mietiskelylle ja vapaamuotoiselle rukoukselle. Viikkomessua voidaan viettää myös esimerkiksi nuorten, oppilaitosten ja puolustusvoimien jumalanpalveluksissa.
  • Sanajumalanpalvelus on jumalanpalvelus, jossa ei vietetä ehtoollista. Siinä keskitytään Jumalan Sanaan ja rukoukseen. Esimerkiksi koulujen kanssa järjestetyt joulukirkot ovat sanajumalanpalveluksia.

Jumalanpalveluksen etenemistä voi seurata virsikirjan lopussa olevasta jumalanpalveluksen kaavasta. Jumalanpalveluksen kulusta kerrotaan lisää myös näillä sivuilla. 

Kristillisten pyhäpäivien kokonaisuutta kutsutaan kirkkovuodeksi. Kirkkovuodessa on noin kuusikymmentä pyhäpäivää, joista suurinta osaa vietetään sunnuntaina, mutta jotkut sijoittuvat muille viikonpäiville. 

Musiikilla on merkittävä rooli jumalanpalveluksissa. Lue lisää aiheesta musiikki jumalanpalveluksissa.